torsdag 27. oktober 2016

Alternativ historie

Prins Edward måtte vente i 60 år, prins Charles har ventet i 67 og vår egen Haakon Magnus i bare 43 år, for å bli konge og han ble da også til slutt Edward VII. Tittelen som konge han og de to andre ble født til å bekle. Edward`s regjeringstid ble bare ni år og det er året han virkelig døde, i 1910, hvor handlingen i Dan Abnett og I.N.J. Culbard`s The New Deadwardians utspiller seg. Men litt ulikt hvordan det fortonte seg for 106 år siden.

En av ulikhetene er at i 1866 blir Storbritannia angrepet av horder med udøde zombier. Forsvaret av imperiet synes fåfengt inntil noen kommer opp med en kur. Denne består av å gjøre de væpnede styrkene og store deler av samfunnseliten til vampyrer. For hvilken interesse vil de udøde ha av de allerede døde. Taperne i dette scenariet blir arbeiderne og de fattige. Truet utenfra av zombier, fratatt en rekke rettigheter og samtidig fundere på hvor sultne disse vampyrene egentlig er. Og disse sistnevnte blir jo også udødelige. Noe som også forårsaker visse ulikheter.

Da er det med stor forundring at en finner liket av en myrdet vampyr. Det at dette mangler en hånd og i "levende" live tilhørte adelen gjør ikke mysteriet mindre. Den som blir satt til å løse dette er Scotland Yard detektiven George Suttle. Den siste mordetterforskeren hos denne institusjonen. Med dette får en et klassisk britisk mordmysterium med en heller uordinær løsning. Og Abnett får også sagt noe om både kvinnesak og klassekamp.

Etter å ha sett seks sesonger med The Walking Dead, leser ikke tegneserien og vet ikke helt hvorfor, var dette en virkelig artig vri på hele denne zombie-tematikken og disse unge, vakre vampyrene som det har florert av de siste årene. Her er de meget mer hverdagsgrå. Serien er original så det holder og kom ut på Vertigo i 2012. Når det kommer til Abnett har han skrevet en gru bråte for 2000 AD, DC, Marvel og har skrevet alt for mange bøker (mange av disse hadde en ikke trengt å nevne). Culbard har tegnet tre adapsjoner av H. P. Lovecraft historier og Conan Doyle`s En studie i rødt. Disse fire er å finne på biblioteket.

Ingen kommentarer: