Gene Dalby skrev i sin tid: Sendingene har vært uklare siden vaktmesteren hengte seg i fellesantennen(første linje i diktet Kommunikasjonskollaps fra diktsamlingen Linedanser på piggtråd fra 1979). Det samme skjedde hos meg i helgen når antenneledningen oppe på loftet, hvor jeg ikke kommer til, falt ut, men det er ingen vaktmester hvor jeg bor. Og det viste seg allikevel å være en god ting. Da hadde jeg ikke lenger en god unnskyldning for ikke å lese noen av de tegneseriene jeg kjøpte hos Outland tidligere den uken.
tirsdag 24. juli 2012
torsdag 19. juli 2012
The Comeback ? (4)
Nå er det nesten 3 uker siden sist innlegg og sommerferiedistraksjoner er mest skyld i det. En skulle tro at jeg hadde fått tid til å lese en hel haug med serier i løpet av disse ukene, men så var det plutselig Tour de France. Hva jeg har fått lest er litt ymse. Jeg har lest de to første av de tre albumene i NBM`s samling av Nicholas de Crecys The Celestial Bibendium. Har tenkt å lese den ferdig og så tenke lenge på hvordan jeg skal klare å videreformidle innholdet. Med bl.a. en sel som hovedperson, et snakkende hode som forteller og djevelen blir det fort en mer enn vanlig komplisert historie. Og at historien begynner med slutten gjør det ikke enklere. Men bra er det vitterlig.
Jeg har lest Shigeru Mizukis manga Onwards to Our Noble Deaths. En selvbiografisk skildring med ytterst få kunstneriske friheter fra den japanske okkupasjonen av og de påfølgende kamphandlingene når amerikanerne kommer for å frigjøre en av de mange Stillehavsøyene. Navnet på akkurat denne ubetydelige øya er New Britain og ligger ikke langt fra New Guinea. Historien forteller om flere tropper japanske soldater og hva disse gjennomgår under et stadig bombardement og angrep fra fienden. Og hvor forsyningene går fra å være minimale til ikke eksisterende. Til slutt bestemmer øverste befalhavende at den eneste utveien er å gå til et selvmordsangrep. Ikke fordi det tjener noen militær hensikt, men det var slik man var forventet å gjøre når situasjonen ble håpløs i en hær hvor forsøk på overgivelse medførte dødsstraff. Når Mizuki forteller om soldatenes skjebne er tegnestilen enkel og litt karikert, mens kamphandlingene er tegnet i en meget realistisk stil. En historie om krigens håpløshet, stupiditet og hvor Mizuki selv ble kvestet for resten av livet. Han var dog en av de få heldige som overlevde. Mizuki regnes som den største nålevende manga-artisten og det kan en godt skjønne etter å lest denne serien.
Ettersom det er salg på Outland hadde jeg tenkt å nevne hva jeg fikk kjøpt der og da spesielt Bryan Talbot`s Heart of the Empire, or the Legacy of Luther Arkwright, men jeg får ha det til gode.
Abonner på:
Innlegg (Atom)