mandag 15. juni 2009

Tegneserier fra en annen side av virkeligheten

Charles Vess er en amerikansk tegner best kjent for sitt samarbeide med Neil Gaiman . Sammen laget de historien Stardust, som og er blitt filmet, og denne ble utgitt i 1997-8. Før dette hadde Charles Vess illustrert to Sandman historier. Han hadde æren av være tegneren av den siste ordinære Sandmanheftet, nr. 75, og som handlet om William Shakespeare`s oppfyllelse av kontrakten han hadde inngått med The Sandman mange år tidligere. Her skriver Shakespeare et sine siste skuespill ( de senere skal være skrevet i samarbeid med John Fletcher ) og det får navnet The Tempest / Stormen. En vemodig slutt på en fantastisk serie.

Den første Sandmanhistorien Vess illustrerte var hefte nr. 19, A Midsummers Dream. Her får Shakespeare og teatertoppen hans muligheten til å sette opp en urpremiere av stykket for det et publikum som er de stykket handler om. Alvedronningen Titania, hennes gemal Oberon, resten av hoffet og Pug er sentrale i handlingen. Sammen med Shakespeare`s sønn Hamnet. Denne historien gikk hen og vant priser overalt og den største var, at som første tegneserie, World Fantasy Award for beste novelle.

Vess var og en av de fire tegnerne som illustrerte Gaiman`s Book of Magic. Hans historie er en guidet tur gjennom bl.a. Faerie / Alveriket og helvete, da disse er som naboer å regne. Guiden er Dr. Occult (og Rose) og avsnittet heter The Land of Summer's Twilight. Det som kjennetegner disse tre historiene er at Vess siden han slo gjennom som tegneserieskaper i slutten av syttitallet har konserert seg hovedsakelig om fantasyserier. Og at han har lykkes med å bli uhyre dyktig innefor den sjangeren.


Første gangen jeg leste noe av Vess var i den norske utgaven av Epic 1983-4. Her han hadde en serie i to deler kalt Barn av Stjernene. En serie som kan sies å ha hentet inspirasjon fra Brødrene Grimm. Denne var i svarthvitt og jeg fant den ganske spesiell. Litt senere på åttitallet kom jeg over albumet The Raven Banner : A tale of Asgard. Denne kom i albumformat, var skrevet av Alan Zelenetz og utgitt av Marvel i 1985. Handlingen dreier seg om kjærligheten mellom krigeren Greyval Grimson og hans kjærlighet til skjoldmøya Sygnet. Siden kom The Book of Night på Dark Horse i 1987, den grafiske romanen / albumet Spider-Man : Spirits of the Earth i 1990 og de ti heftene med Swamp Thing han illustrere og Nancy Collins skrev (129-38).


Opp gjennom årene har Vess malt et utall covere. Han har hatt et langvarig samarbeid med forfatteren Charles De Lint (Medine Road og Circle of Cats). Han illustrerte Jeff Smith sin mini-serie Rose og denne var ment som en prequel til hele Bone-serien. Allikevel er det prosjektet som kanskje har tatt mest av hans tid serien The Books of Ballads and Sagas. Utgitt på eget forlag, Green Man Press, og til nå bare kommet i fem (muligens bare fire, men de kom til gjengjeld i samlet utgave i 1997) hefter. Her illustrerer Vess, som tittelen sier, tradisjonelle sanger og sagn. Han har fått en rekke forfattere til å hjelpe seg med adapsjonene (Gaiman, De Lint, Jane Yolen og Emma Bull . Og hvis en kjøpte heftene fikk en også tips til hva slags britisk / nordamerikansk folkemusikk en burde ta seg tid til å lytte på. Alt i alt er Charles Vess en av de virkelig få tegnerne en kan mistenke for å tegne alver og annet overjordisk etter hukommelsen.

Ingen kommentarer: