tirsdag 20. november 2012

The Innocence of Nihilism and Other Stories

Jeg skrev litt om denne serien tilbake i februar 2009 og tenkte at tiden nå var inne for å nevne den igjen? Det dreier seg om David Lapham`s enestående serie Stray Bullets. Utgitt på eget forlag, El Capitan Books, i perioden 1995-2005 og det kom i alt 40 hefter. I følge Lapham selv er ikke serien ennå fullført, men han har lagt prosjektet på is inntil videre i påvente av bedre tider. Han har siden jobbet freelance for en rekke forskjellige forlag, hovedsakelig som manusforfatter med unntak av Young Liars som han også tegnet, og noe av det han har gjort er: Young Liars (Vertigo) 1-18, Daredevil vs. Punisher (Marvel), DeadPool Max (Marvel), Batman: City of Crime (DC), Kull og Predators (Dark Horse), Crossed og Caligula (Avatar) og Modern Warfare 2: Ghosts (Image).
Så var det Stray Bullets. En av de mest hardkokte seriene jeg har lest (har dessverre ikke lest alle 40, bare litt rundt halvparten) og allikevel har den noen av de fineste karakterskildringene jeg har lest i serieform og noen utrolig bevegende og rørende øyeblikk. Allikevel er det først og fremst en krimserie. Det er fortalt som en sammenhengende historie, men hvor Lapham velger og hoppe frem og tilbake i tid. Etter hvert blir det en rekke karakterer å holde rede på. Og en del faller selvfølgelig fra i og med at det er en rimelig høy mortalitet. En av de hovedpersonene en treffer først er Ginny og som jevnlig dukker opp senere. Det kom også to hefter med hennes alter ego, Amy Racecar, i farger og som ikke var en del av kontinuiteten i hovedserien.
Første gangen vi som lesere altså møter Ginny har hun hatt en fryktelig dag på skolen og er i ferd med å rømme hjemmefra. Hun er 8-10 år og står i veikanten og haiker. Hun blir først plukket opp av en mannlig bilist som virker tilsynelatende ufarlig. Etter en del nærgående spørsmål fra denne blir hun nervøs og kommer seg ut av bilen. Senere blir hun plukket opp av en mye eldre mann og på en bestefars vis skjønner han alvoret i hennes problemer. Han er til og med villig til å hjelpe henne med flukten videre. Selv satt jeg og ventet at denne mannen skulle vise seg å være pedofil, men det er han heldigvis ikke. Allikevel gir han Ginny et mentalt sår som er like alvorlig som de fysiske hun hadde fått tidligere. Og dette er bare en kort oppsummering av en av de historiene David Lapham har å fortelle i Stray Bullets.

Ingen kommentarer: