tirsdag 29. januar 2013

Realpolitik

Det første jeg leste, skrevet av den belgiske serieforfatteren Jean Dufaux, var det første, av tre, albumet i serien Tress i damer. Disse kom ut i perioden 1986-88. Nokså voldsomme og blodige historier med tanke på at tegningene hadde referanser til Sprint & co og en kunne få inntrykk av at de henvendte seg til et mye yngre publikum. Tegneren var for øvrig Renaud (Renaud Denauw). Han og Dufaux samarbeidet etterpå på det som skulle bli Dufauxs mest kjente serie, Jessica Blandy. I hjemlandet har det kommet 24 album og her hjemme kom det fire fra 1988 til 1990. Siden ble ytterligere to gitt ut i X-9 Spesial. Også dette var en ytterst blodig serie, men her fikk Dufaux  i hvert fall vist at han var en meget talentfull forfatter.
Tidligere dette årtusenet fikk forlaget Egmont det for seg å gi ut samlinger av tegneserier i innbundne bøker. Andy Diggle`s The Losers, Brian Azzarello`s 100 Bullets, to bøker som samlet fire album av Jean-Pierre Gibrat (disse har jeg skrevet om tidligere). Selvfølgelig var dette for godt til å vare. Også kom Murena. Skrevet av Dufaux og illustrert av Philippe Delaby. Denne samlet de fire første albumene i en serie på i alt åtte. Så jeg har i snart seks år ventet på bok 2. Det er vel på tide å innse at den ikke vil dukke opp.
Handlingen i denne serien er lagt til Roma og starter i år 54 vår tid. Dette er det året keiser Claudius blir myrdet av sin egen kone. Dette som følge av en lang maktkamp. Og en av hovedpersonene i Murena er hans giftblandende kone og niese Agrippina den yngre. Hennes største ambisjon er å få sønnen Nero innsatt som keiser og som en ser vil hun og har gått over lik for å få det til. Agrippinas første ektemann ble henrettet, nummer to myrdet hun for formuen hans og den tredje var altså et hinder på veien for hennes sønns maktovertakelse.
Nå er persongalleriet i Murena mye større enn bare disse to og det er mer enn nok av andre intriger, voldsomme handlinger og, utrolig nok, kjærlighet i denne historien. Dufaux lykkes med å hjelpe leseren holde rede på alt dette og samtidig fortelle en meget spennende historie. Som for øvrig også virker usedvanlig godt researched og hvor Delaby, med sin meget realistiske tegnestil, klarer å forflytte oss tilbake nesten 2000 år. Murena er ennå et eksempel på hva som er fransk-belgiske seriers fortreffelighet. Gode manus, glimrende tegninger og muligheten til å velge et hvilket som helst tema og bli gitt tiden det tar å gjøre det riktig.

Ingen kommentarer: