lørdag 23. april 2016

Og bakom truer skogene

Image Comics ble fra starten grunnlagt av serieskapere tidligere ansatt hos Marvel Comics. Hvor de kom til den konklusjonen at politikken med «work for hire» kontrakter ga dem alt for lite økonomisk kompensasjon. Så tok disse syv serieskaperne og startet dette Image i 1992. Det at de snart var like ille som sine tidligere arbeidsgivere ga dem ingen grunn til refleksjon. Så går årene. Jim Valentino prøver å gjøre Image til et forlag for mer alternative serier, Rob Liefeld blir tvunget til å forlate Image og Jim Lee selger seg og sitt Wildstorm til DC.

 Dette er noe av det som har skjedd frem til i dag. Hvor Robert Kirkman`s The Walking Dead er en av verdens mest solgte serier og Image har en beundringsverdig rekke av kvalitetsserier. Jevnt fordelt på ikke altfor mange sjangre. Eksempler på slike serier er: Greg Rucka/Michael Lark`s Lazarus, Joe Casey/Piotr Kowalski`s Sex, Ed Brubaker/Steve Epting`s Velvet og Jeff Lemire/Dustin Nguyen`s Descender. Alle disse har jeg nevnt tidligere i bloggen og nå er tiden kommet til Wytches av Scott Snyder og Jock (Mark Simpson).
En serie som har fått kvalitetsstempel fra Stephen King og viser leserne hvor onde og mørke hekser virkelig er. Hovedpersonen er jentungen Sailor (tidlig i tenårene). Og hun og familien har nettopp flyttet til en liten by i New Hampshire. Den viktigste begrunnelsen for dette er Sailor`s problemer med en mobber på hennes tidligere hjemsted og dennes plutselige forsvinning. Selv håpet hun også på å unnslippe the Wytches. Skjer det, neppe. Så det hele er idyllisk på overflaten og under, snarere i skogen, syder ondskapen. Så dette er horror, men som for min del ikke egentlig skremte, snarere virkelig fascinerte.
Snyder har de siste årene blant annet skrevet Batman og American Vampire og den siste av hans serier nevnt i bloggen var The Wake. Jock ble en av favorittene etter å ha lest han og Andy Diggle`s The Losers (som jeg skal skrive om) og Jamie Delano`s grafiske roman Hellblazer: Pandemonium. Med Wytches må han også dele noe av åren med fargeleggeren Matt Hollingsworth. Fordi sammen kreerer de bilder som ytterligere understreker uhyggen historien allerede formidler. Er dette en serien en bør lese? Da må svaret bli et definitivt kanskje!

Ingen kommentarer: