tirsdag 12. oktober 2010

Tja-nei

Det har gått 677 dager siden jeg startet å skrive denne bloggen. Det hele startet kanskje mest som en fleip, men etter en stund ble det faktisk ganske kjekt å skrive om det jeg har brukt så mye av min våkne tid på. Det at noen få leste det jeg skrev ble som en ekstra bonus å regne. Allikevel har det vært slik det siste året at det har vært en ting som har stått i hodet på meg. Det at jeg skulle klare å nå 500 innlegg. Og under over alle undere dette er det. Etter å ha skrevet et sted mellom 150 og 200 000 ord har jeg nådd målet med et halvt tusen dårlig skrevne anbefalinger. Bare for sammenligningens skyld har comicwiki.dk siden 01.02. 2006 lagt ut 11 326 sider med litt større resurser. Hva som skjer videre er jeg litt usikker på. Ikke slik at jeg skal legge ned hele bloggen, men det jeg virkelig savner er tilbakemelding. Om ikke annet enn noen som er saklig/usaklig uenige eller bare har behov for å rette min manglende rettskrivning. Slik det er nå har jeg følelsen av å befinne meg på en øde øy og at de flaskene jeg kaster ut i sjøen alle vil synke før de når fastlandet. Noen blir da vitterlig funnet, takk Jo, men det er ikke nok til å fjerne denne følelsen av at det hele er litt ensomt meningsløst. Det virker som om jeg kan provosere så mye jeg vil og ingen reagerer fordi ingen heller har lest det. Så begynner vi å nærme oss det stadiet av selvmedlidenhet som selv jeg finner kvalmende. I november 1993 dukket et 8 siders bilag opp i alle Vertigo utgivelsene. Dette var Death Talks About Life. Den var skrevet av Gaiman selv og for første og eneste gang tegnet Dave McKean noe som hadde med The Sandman serien å gjøre. Han har jo laget coverne til samtlige utgaver av serien og en god del av spin offene, men aldri tegnet mer enn disse 8 sidene. Ideen med serien var å opplyse om farene ved ubeskyttet sex og smittefaren m.h.t. Aids. Så Death tegner og forteller og tar visuelle hjelpemidler til hjelp, her er det snakk om en banan, og henvender seg til en gruppe som ikke er kjent for å være de som har seg mest. En uortodoks måte å videreformidle budskapet og selvfølgelig Suggested for Mature Readers. De fire bildene i bloggen er tegnet/malt av den snart gamle (grisen) Milo Manara.

7 kommentarer:

Jærbibliotek Ung sa...

Du savner kommentarer. Vel her er min, og grunnen til jeg sjelden kommenterer.

Jeg sjekker bloggen din daglig og lærer stadig noe nytt. Jeg blir gitt et smørgåsbord av gode tegneserier som jeg vil lese. Noen ganger er jeg innom Stavanger bibliotek og låner dem, noen ganger kjøper jeg dem. Og da er jeg fornøyd.


Men jeg burde ha kommentert på Brian Wood sin vikingtegneserie. Jeg vil virkelig like den, og Brian Wood kan sine saker. Men tegnerene, de kunne ikke tegnet et sverd om det bet dem i rompen. I tvekamphistorien i siste utgave står det enda til i teksten at sverdet har en skikkelig pommel, men tegningen har en prikk. Og hvordan skal man da få svingt sverdet!

Så smale tilbakemeldinger kan du få, men de bringer ikke verden videre. Jeg synes bloggen gjør sin misjon ypperlig, den presenterer et flott utvalg tegneserier og tegneseriehistorie til de som vil vite mer. Kjør på!

Bjørn

Lars Gundersen sa...

Jeg har virkelig ikke lagt merke til at tegnerne av Northlanders hadde problemer med å tegne sverd. Når det gjelder den siste samlingen var jeg så lettet over at Wood gikk bort fra det viking CSI tøvet han bedrev i bok to. Så var det vel bare Vasilis Lolos jeg synes ikke helt holdt mål i bok 3. Alle de tre andre er blant favorittegnerne mine. Bare sjekk Davide Gianfelice i Greek Street. Eller Danijel Zezelj samlinger av egne historier i Caballo og Stray Dogs. Disse har biblioteket og de anbefales på det aller iherdigste.

Anonym sa...

Hei, her er jeg!
Jeg bruker bloggen din som min store inspirasjonskilde til tegneserier!
Jeg jobber på et bibliotek på Jæren og låner ofte tegneserier du har anbefalt fra Stavanger. Samtidig som jeg prøver å overtale "mitt" bibliotek til å kjøpe flere tegneserier!
Det kan jeg spørre deg om; Hvor kjøper Stavanger tegneserier fra? Jeg får ofte til svar at de tegneseriene jeg ønsker meg ikke finnes hos BS.
Jeg håper du fortsetter, jeg har lest flere tegneserier dette året enn noensinne før og det er din fortjeneste!

Jo sa...

Selv om jeg nok har lest flere av seriene du omtaler enn de fleste andre som leser denne boggen, så har også jeg fått tips som har ført til at jeg har lest serier som har blitt stående uleste i hylla (jvf. kommentar til forrige innelgg) og i noen tilfeller også til at jeg har kjøpt serier jeg ikke hadde/kjente.

Hvis du ønsker å provosere mer, må du nok skaffe deg dårligere smak når det gjelder serier.

Våre preferanser når det gjelder serier er forbausende sammenfallende, selv om det selvsagt er noen forskjeller som f.eks. din litt vel store begeistring for Vertigo og din manglende forståelse for Tintins storhet. Siden vi er jevngamle var nok de tidlige, formative årene som serielesere ganske like; mye ble styrt av hva som ble gitt ut på norsk den gangen.

Hvis jeg har talt riktig så er dette det 99. innlegget jeg har kommentert. Jeg håper det ikke blir så lenge til jeg også får sjensen til å nå en milepel i denne bloggen.

Jærbibliotek Ung sa...

Som du roper i skogen...

Kom akkurat på at jeg ville hylle dine innlegg om Vertigo crime. Dette til tross for at jeg syntes den første, Dark Entries, var daff (og jeg er over gjennomsnittet interssert i Hellblazer, har tre trenchcoats i heimen). Men siden du insisterte nappet jeg med meg to til sist jeg var på Stavanger bibliotek: The Bronx og The executor. De var fantastiske, og kullsorte.

Du kunne jo kanskje skrevet om nettserier? Her vil jeg gjerne anbefale Tony på nettserier: http://nettserier.no/tony/ ja de første sidene er ikke helt vater, men det kommer seg enormt. og sinfest blir bare bedre og bedre.

Vel der har jeg kommentert min kvote for denne gang.

Lars Gundersen sa...

Stavanger Bibliotek har inngått en innkjøpsavtale med Capris.no og hvor vi kjøper alt av tegneserier og skjønnlitteratur på engelsk. Jeg var ekstremt kritisk til dette i starten og fikk litt rett. Capris er elendige når det kommer til europeiske album. Nesten alt står som midlertidig utsolgt. Ellers er de overraskende flinke til å skaffe det meste annet og er overraskende billige. Nesten halvparten av prisen Tronsmo tar, som igjen er synd siden jeg helst ville ha handlet via dem. Nå bør jo argumentet overfor bibliotekssjefen din være at tegneserier leses enormt mye. Hos oss er tegneseriesamlingen økt med minimum 500 prosent de siste ti årene og og utlånet med minst det doble av det. Dette gjelder den delen av samlingen som er for "voksne".

Unknown sa...

Ved Chrom!
Måtte du fortsette din blogg.


Den er rett og slett fantastisk innenfor fagfeltet tegneserier.
Jeg har ikke kommet over noe i nærheten av dette i Norge. Uten din blogg hadde vi garantert ikke vist så mye om det som finnes av tegneserier.

Vil nevne at du skriver veldig bra og informativt også.

Skulle jeg komme med noe kritikk/tilbakemelding/tips:
Mer om franske og belgiske serier.
Kanskje også flere bilder/tegninger, når du har et tema om tegnestilen/dyktigheten til en tegner.

Ved Chrom! For en super blogg!