tirsdag 14. mai 2013

Ikke fullt så supre innlegg (3)

Kom 1986 og Batman gikk fra å være mørkets ridder til å bli et psykotisk sort hull og dette igjen avlet genialitet. Frank Miller`s The Return of the Dark Knight revolusjonerte den amerikanske superheltserien. Forlaget DC var på denne tiden inne i en renovasjonsperiode hvor maxi-serien Crisis on Infinite Earths (Marv Wolfman/George Perez) skulle rydde opp i det virvaret av parallelle verdener DC`s univers hadde viklet seg inn i. Det at tok 25 år før disse verdenene ble re-introdusert i DC`s 52 er noe helt annet. En annen ting var at de mistet store markedsandeler til for eksempel Marvel og at behovet for modernisering var prekært.
Den som fikk ansvaret for renovasjonen av Supermann mythoset var John Byrne. Han ble lokket over fra konkurrenten Marvel med løfte om frie tøyler. Og det fikk han, men hans forvandling av Supermann ble ikke så drastisk som Miller med Batman. Han kvittet seg med bl.a. Krypto og Ensomhetsborgen og Supermanns ungdomstid ble det lagt lokk over. Jonathan og Martha Kent stod opp fra de døde, Lois Lane ble, om mulig, en enda tøffere reporter og han lot Lex Luthor beholde noe av sin røde hårmanke. Dette ble først presentert i miniserien Man of Steel i 1986 og denne kom på norsk fra og med nr. 1 1987. Og det hele virket meget lovende.
Og Byrne gjorde et okay forsøk. Det var bare et eller annet som manglet. Supermann ble mer lik det Siegel og Shuster hadde opprinnelig tenkt og seriene ble pumpet fulle av optimisme, helt ulikt hva som skjedde med Batman og karakteren ble mer menneske enn gudelignende. Om Byrne innså at han ikke hadde lykkes, fikk et bedre tilbud eller bare gikk lei vet jeg ikke. Etter to år trakk han seg og den offisielle forklaringen var «lack of conscious support». Andre overtok og veien lå åpen frem mot en av de største hypene i tegneseriesammenheng, The Death of Superman i 1992-93. Det siste heftet av de faste utgivelsene av Supermann på norsk kom med nr. 10 1991. Siden har det vært noen sporadiske utgivelser. Supermann: Mannen av stål, (2005), Supermann: Årets mann (2006) og En erkebritisk supermann (2007).

Ingen kommentarer: