tirsdag 19. januar 2016

Forbrukerinformasjon




Aldri har det blitt gitt ut så mange norskproduserte tegneserier som nå. Forlagene Jippi og No Comprendo har gått i spissen for det som kan sies å være en tegneserierevolusjon for alternative norske serier. Først ute var jo stripemafiaen og ingenting galt med det. Hvis noen hadde fortalt meg for 20 år siden at norske serieskapere skulle få utgitt seriene sine i innbundne bøker og selge titusenvis av eksemplarer hadde jeg sluttet helt å drikke i påvente av denne mirakuløse fremtiden. Men så var det dette med utenlandske kvalitetsserier oversatt til norsk og det er her det lille Minuskel forlag kommer inn i bildet.
Startet i 2006 og siden da har de utgitt noen og tjue titler(15 står oppført på hjemmesidene). Det høres ikke mye ut, men når en tar i betraktning at ingen av dem er annet enn i verdensklasse blir det mer imponerende. Noen av de tidlige utgivelsene var klassiske romaner i tegneserieform, f.eks. David Mairowitz og Geir Moens adapsjon av Henrik Ibsens (ikke en roman) Peer Gynt. Mairowitz og Chantal Montelliers vri på Kafkas Prosessen. Mairovitz igjen og svensk-kenyanske Catherine Anyangos spesielle tolkning av Joseph Conrads Mørkets hjerte.
En av de mer spesielle tingene de har gitt ut er Che. Om denne lettere fanatiske argentineren som skulle bringe den kommunistiske revolusjonen til Sør-Amerika. Tegnet av ikke ukjente far og sønn, Albert og Enrique, Breccia. Skrevet av Hector Oesterheld som senere ble bortført av den argentinske juntaen og ble en av de som aldri kom til rette. Oesterheld samarbeidet med Hugo Pratt under dennes opphold i Argentina. Minuskel har da også gitt ut to av Pratts historier om Corto Maltese. Disse er Unge år (heldigvis i svarthvitt og ikke den fargelagte utgaven utgitt på dansk) og Balladen om det salte hav (forhåpentligvis også i svarthvitt). Sistnevnte har jeg i svensk oversettelse og under lesningen av dette ble jeg vist hvor genial Hugo Pratt virkelig var.
Siden jeg ikke har plass til å nevne alle seriene er det to jeg må nevne. Jacques Tardis Skyttergravskrigen og Stalag II B. Skyttergravskrigen er fortellingen om den industrielle nedslaktingen av soldater under Første Verdenskrig og Stalag II B er farens historie om å overleve i en tysk konsentrasjonsleir fra Frankrikes kapitulasjon i 1940. Den andre er verdens nest beste tegneserieskaper, Jiro Taniguchi, og hans Fars dagbok og Min fjerne barndoms by. Lavmælte og uendelig vakre beretninger om barndom som var og den en fikk gjenoppleve. Og med det var denne altfor korte og ikke komplette gjennomgangen av Minuskel forlags utgivelser til endes. Og det er lov å håpe de klarer å holde dette skyhøye nivået på sine utgivelser.

Ingen kommentarer: