tirsdag 26. januar 2016

Så var tiden kommet for (igjen) å bli misunnelig på svenskene (10)

Nå er jeg så gammel at jeg husker da svenskene var best i alt. De hadde IKEA, Volvo, Saab, Abba, Roxette, Bjørn Borg, og en total dominans i langrenn. Nå er det bare et tidsspørsmål før de igjen er verdensledende i sistnevnte. Da blir det slik at de masochistiske elementene ved min personlighet muliggjør innrømmelsen av at de også har vunnet nasjonskampen med Norge når det også kommer til tegneserier. Denne gang representert med Peter Bergting og hans grafiske roman Domovoi fra 2015.

Hovedpersonen i Domovoi (beskyttende husånd i østeuropeisk folklore) er tyve år gamle Jennie. Hun jobber i en cafe i Gamla Stan. Så en kveld blir hun oppsøkt av to skummelt utseende menn som også har skumle hensikter. Det det viser seg å dreie seg om er noen magiske benrester. Og den som prøver å få tak i disse er en død trollmann med riktig ubehagelige bekjentskaper. Hun får hjelp av en usedvanlig smart katt og det faktum at et nært familiemedlem er en domovoi. Vi blir ført gjennom Stockholm og videre nordover i Sverige på vei mot løsningen av dette mysteriet. Nå høres kanskje mitt resyme ut som om dette var en fortelling for barn, men det ville bli feil å se det slik. En usedvanlig underholdende serie og fantastisk tegnet.
Bergtings serier The Portent og Gjenkrig 145, etter et manus av Jens Lapidus, er nevnt tidligere i bloggen. Med førstnevnte var tegnestilen veldig inspirert av Mike Mignola og Gjengkrig var igjen tegnet hyperrealistisk. Med Domovoi har han funnet frem til en mellomting. Blandingen av det svenske og det helt klart overnaturlige fungerer utmerket. Videre ble Domovoi først utgitt på Dark Horse Comics i 2013 og Bergting har overtatt tegneransvaret på Mike Mignola og Christopher Golden`s serie Baltimore utgitt på samme forlag.

Ingen kommentarer: