tirsdag 24. januar 2017

Hva jeg fikk lest i helgen

Bare kort om hva jeg fikk lest meg i gjennom denne helgen. For en gangs skyld fant jeg av-knappen på tv`en og dermed heller ikke noe behov for å slå på DVD-spilleren. Hjemme har det det siste halve året samlet seg opp en hel del samlinger som har forblitt uleste. Dette fikk jeg altså gjort noe med i løpet av noen alt for korte fridager. Hovedsakelig fra Image Comics og eksempler på hvilket fortreffelig forlag dette har blitt.
Først ut var Warren Ellis og Jason Howard`s serie Trees volume 1 og 2. En av de mest originale science fiction seriene jeg har lest på lang tid. Hvor enorme søyler, kalt trær, plutselig blir plantet rundt omkring på jorden. Et endelig eksempel på utenomjordisk liv, men hvor disse som står bak disse totalt ignorerer menneskeheten. Handlingen utspiller seg ti år senere i Kina, Italia, New York og Svalbard. En glimrende serie og jeg ser virkelig frem til å lese tredje samling.


Brian Azzarello er mer kjent i USA enn de fleste. Områder så fjernt fra sunn fornuft, hvor predikanter ikke tror at Jesus var jøde, hvor nazistene burde vunnet krigen og hvis en er heldig slipper å gifte seg med søsteren sin. Han fikk vist noe av dette mens han skrev Hellblazer og har nå vendt tilbake dit med American Monster. Hovedperson er en navnløs veteran fra Irak. Etter å ha blitt kritisk forbrent der har han nå vendt tilbake. Tilbake for å finne ut hvem han er og hvorfor det hele skjedde. Det hele tegnet av Juan Doe.

Peter Milligan er en sånn enten eller forfatter. Av det han skriver kan noe være genialt og andre ganske lame. Det siste virkelig bra jeg har lest av ham var Greek Street, hans versjon Hellblazer var okay og nå The Discipline er ikke fullt så bra. Ung amerikansk, frustrert og gift kvinne blir forført av tilsynelatende ung europeisk mann. Dette leder til en hemmelig og eldgammel organisasjon. Her dreier det seg om makt gjennom sex og hvor Milligan selv sier at sexen ikke er det viktige, men det blir uhyre mange anledninger for Leandro Fernandez å vise mer seksuelle handlinger og nakenhet enn det som er vanlig i mainstream serier. Men det blir, alt i alt, ikke helt vellykket. Fernandez er for øvrig en glimrende tegner og fikk vist det i blant annet Northlanders: The Plague Widow og har samarbeidet med Milligan med serien The Names.

Så var det den siste samlingen. Marjorie Liu har vakt oppmerksomhet med at hun skrev Marvel-historien hvor homofile Northstar giftet seg med sin partner. Hun har skrevet en rekke bøker som ikke har rukket å bli populære her og så skriver hun den glimrende fantasy-serien Monstress. Den store historien er kampen mellom menneskeheten og den gruppen mennesker som har hatt et nærmere forhold til gudene. Disse gudene er nå enten døde eller trukket seg tilbake. Hovedperson er en traumatisert jente i tenårene og som har kommet i kontakt med krefter sterkere enn seg selv. Og med dette som utgangspunkt starter en storslått fortelling. Nydelig illustrert av japanske Sana Takeda. Som blander vestlig og østlig måte å tegne tegneserier på og gjør det til noe helt utsøkt. Og da er det bare å si at alle samlingene er bestilt inn til biblioteket og at jeg vil komme tilbake til flere av disse.

Ingen kommentarer: