tirsdag 16. november 2021

The Comeback (again?) 2

 


Så var det å ta fatt på andre del av hva jeg har lest av Jeff Lemire siden sist og først ute er:Family Tree

Hva gjør en familie når den yngste datteren i husholdningen starter og bokstavelig forvandles til et tre. Og at dette hadde skjedd med bestefaren tidligere. Det er to av tingene som inntreffer i denne 12 hefters maxi-serien fra Lemire og Phil Hester (en av mange favorittserieskapere). Med dette utgangspunktet er det kanskje unødvendig å nevne at dette er en science fiction serie. Hvor det apokalyptiske elementet blir mer og mer nærværende. Hvor Lemire kommer opp med alle disse forskjellige konseptene er meg et sant mysterium, men la oss håpe at han aldri går tom for ideer.


Gideon Falls

Dette er en vanskelig serie å beskrive. Det som blir åpenbart for leseren rimelig kjapt er at dette er en horror serie. Utover det er det en serie hvor handlingen spenner over tid og rom., hvor det onde er høyst til stede og hvor leseren stilles flere spørsmål enn det gis svar. Hovedpersoner er en katolsk prest som kommer til denne lille byen Gideon falls. Han er der for å erstatte den tidligere presten som har gått bort. Byens kvinnelige sheriff og hennes far. En ung mann som samler på hva en kan kalle fragmenter av søppel i håp om å kunne restaurere den svarte låven. Dette byggets innhold er et bekmørkt mysterium. Unge menn som bedriver slikt slipper sjeldent unna psykiatriens overvåkenhet og hans psykiater har også en sentral rolle i serien. Til slutt bare nevne Andrea Sorrentinos fantastiske tegninger, layout og design.


Descender

Det som først slår en med denne serien er Dustin Nguyen`s fantastiske akvarell «tegninger». Videre at det er en uhyre fascinerende historie. Hovedpersonen er den lille androiden Timothy 21. Skapt for å være en liten gutts lekekamerat og nå gjenglemt på en forlatt gruvekoloni. Så viser det seg at denne er den viktigste gjenstanden i denne delen av universet. Her hvor alt som ikke er kjøtt og blod er forbudt og blir jaktet på og destruert. Timothy 21 sin eksistens er i stor fare siden det er ulike fraksjoner som ser seg tjent med hans tilintetgjørelse. Det at det også finnes de som er villig til å hjelpe ham blir en av Timothy`s fordeler. Hva en får er en fantastisk historie og som ender med en cliffhanger.


Ascender

Dette er en direkte fortsettelse av Descender. Det har gått noen år og alt er forandret. Fra å være en ren science fiction historie har det skiftet til science fantasy. Hvor magi er blitt en viktigere faktor enn vitenskap. Hvor denne historiens Sauron har tatt form som en aldrende kvinne. Hovedpersonen er nå et lite menneskebarn. La oss si hun er rundt ti år gammel og hun er katalysatoren som fører oss til enden av denne glimrende historien.


The World of Black Hammer

Her har Lemire skapt sitt eget superheltunivers. Det er nå blitt så omfattende at det ville kreve minst et par innlegg å få med det meste og det vokser stadig. Det hele starter i 2016 hvor Lemire og tegneren Dean Ormston (nok en favoritt) gir ut miniserien Black Hammer. Her møter vi en superheltgruppe som har klare likheter med Marvel`s Avengers og DC`s Justice League of America. De redder Spiral City fra The Anti-God for så og forflyttes til en liten bondegård. Det mystiske med denne er at de ute av stand til å forlate dette stedet hvor gården befinner seg. Black Hammer er denne gruppens Thor. Forskjellene er at Black Hammer er farget og dør i begynnelsen av historien. Resten av gruppen prøver å gjøre det beste ut av denne tilværelsen. Unntaket er et av de kvinnelige medlemmene. Hun er en godt voksen kvinne innesperret i en tiårings kropp.

 


Så bare nevne to serier som utgis nå: Miniserien Primordial med Andre Sorrentino og hvor et av spørsmålene er: hvor ble det av alle disse dyrene som ble skutt opp i rommet. Her hvor romkappløpet endte på begynnelsen av 60-tallet. Den andre er Mazebook hvor Lemire både tegner og skriver. En historie om en enkemann som mister sin unge datter. For så å høre stemmen hennes i en telefonsamtale og hvor hun ber ham om å finne henne. Virkelighet eller begynnende sinnslidelse?

Så bare kort nevne noen av høydepunktene Lemire har skrevet for DC og Marvel. Alle disse titlene er samlet i tradepaperbacks og skulle ennå være mulig å få tak. For Marvel: Old Man Logan, Hawkeye og Moon Knight. Dor DC: Animal Man, Green Arrow og The Question: The deaths of Vic Sage.Dette er bare noen få eksempler på hva Lemire har rukket å skrive for de to store, men som i mine øyne kanskje er det beste. Og med det var denne gjennomgangen av hva jeg har lest av Jeff Lemire siden sist tilendebragt.

Ingen kommentarer: