tirsdag 20. desember 2016

Det tidligere "House of Ideas" og meg (1)


Mitt forhold til Marvel Comics har ikke vært tilnærmet likt det jeg har hatt for DC Comics. Nå er det ikke mulig å konkludere med annet enn at DC har hatt de mest interessante utgivelsene de siste tretti årene og før det var det DC jeg startet å lese. Marvel`s historie i Norge begynner i 1968 og det stavangerske forlaget Se-bladene. I perioden 1968 til 1970 ga de ut 8 nr. av Edderkoppen/Spider-Man og Kolossen/Hulk, 10 nr. av Fantastiske Fire/Fantastic Four og 23 nr. av Demonen. Av disse har jeg selv bare Edderkoppen nr. 2 1968.

1976 og den første crossoveren fra DC og Marvel. Supermann og Edderkoppen bekjemper Lex Luthor og Doctor Octupus i fellesskap. Tegnet av den glimrende Ross Andru. Videre til Fredrikstads lille Atlantic forlag og deres liste av titler:
Atlantic Spesial (Edderkoppen og Fantastiske Fire) (6)

Atlantic Spesial (Jernmannen/Iron Man, Våghalsen/Daredevil, Prosjekt X/Uncanny X-Men, 

Spøkelsesrytteren/Ghost Rider) (11)

Atlantic Serien (Fantastiske Fire/ Fantastic Four) (32)

Conan/King Conan (1)

Dracula/TheTomb of Dracula (23)

Edderkoppen/Spider-Man (81)

Edderkoppen pocket (11)

Edderkoppen album (16)

Edderkoppen Ekstranummer (1)

Fantastiske Fire (12)

Fantastiske Fire pocket (1)

Fantastiske Fire album (1)

Hulk (54)

Hulk pocket (7)

Hulk Ekstra sommerlening (1)
John Carter/John Carter, Warlord of Mars (13)

John Carter Gavealbum (1)

Ka-Zar (8)

Prosjekt album (1)

Lady Hulk (11)

Star Trek (7)

Tarantella-Edderkoppkvinnen/Spider-Woman (4)

Våghalsen/Daredevil (11)

Willow (1)
Alle disse kom ut i løpet av en seks års periode og var en sann gave til en hver tegneserieinteressert tenåring som ennå ikke hadde oppdaget de viktige tingene livet har å tilby.

Så en liten digresjon: I 1978 gikk ukebladet Tempo inn og i stedet kom det månedlige Supertempo. Hovedsakelig med europeiske serier, men med nr. 7 1980 kom det en superheltserie og det hele gjentok seg med nr. 1 1981. Serien det var snakk om var Månebaronen/Moon Knight. Et merkelig valg med tanke på at dette var vel den mest utypiske serien fra Marvel på denne tiden. Med en seriøst mentalt forstyrret hovedperson og hans fire aliaser. Allikevel ga de ut 25 månedlige hefter i perioden 1981. De fleste tegnet av den enestående Bill Sienkiewicz.

Høsten 1984 overtok Semic Norge rettighetene fra Atlantic og lanserte Marveluniverset. Her fikk Prosjekt X, Demonen og Fantastiske Fire egne utgivelser. Conan kom i 1984-85 med i alt 12 hefter og nye titler var: Power Pack, Alpha Flight og Jerven/Wolverine. Det kom i alt 223 hefter i denne serien og siste utgivelse kom i 1993. I 1986 dukket Gevion Forlag opp og de ble siden kjøpt opp av Bladkompaniet. De overtok lisensen til flere av Marvel`s lidsenser i Norge og resultatet ble at Punisher og Conan (igjen) fikk egne utgivelser. I bladet Magnum dukket det opp serier fra Marvel`s Heavy Hitters og den glimrende serien The Nam ble nesten i sin helhet utgitt i Magnum Presenterer og Magnum Spesial. Og møkkaserier som Destroyer og Leiesoldaten.

Semic beholdt rettighetene til til Edderkoppen, Prosjekt X og Wolverine. I 1997 kom Spider-Man og det ble utgitt til og med 2009 (120 hefter). Flere innbundne bøker (Jeph Loeb og Tim Sales`s Spider-Man: Blå, The Other og De beste Spider-Man historiene) og en hel del rettet mot de aller yngste leserne. X-Men/New X-Men kom ut i perioden 2003-2006 (23 hefter) og Wolverine 2001-2002 (12 hefter). Og det er kort fortalt de fleste av Marvel`s utgivelser på norsk og jeg må innrømme, litt skamfull, at jeg har alt for mange av dem.

Ingen kommentarer: