tirsdag 17. januar 2017

Alt annet enn en gladmelding

Steve Dillon gikk bort 22.10. 2016 og verden mistet en stor tegneserietegner. Bare noen få år eldre enn undertegnede og en jeg har beundret siden tidlig åttitall. Da hadde en venn av meg bodd i England et år og hadde med seg hjem en stor bunke med 2000 AD. Her hadde Dillon bl.a. tegnet flere avsnitt av Judge Dredd: Block Wars. Siden dette var i 1981 var han bare 19 år og hadde allerede debutert to år tidligere med å tegne Doctor Who. For 2000 AD tegnet han en rekke serier og blant dem: Mean Arena, Harlem Heroes og Rogue Trooper. For Warrior tegnet han Laser Eraser og Press Button og som ble utgitt i USA på Eclipse i 1985.
Noe av det første han gjorde for det amerikanske markedet og DC var miniserien Skreemer. Skrevet av Peter Milligan og hvor den andre tegneren var Brett Ewins. Han tegnet DC`s Animal Man i to år, få nummer etter at Grant Morrison hadde gitt seg som forfatter. Og så i 1992 starter samarbeidet med Garth Ennis på Hellblazer og det ble til sammen 24 nummer, Hellblazer Special og Heartland. Sistnevnte en av de beste historiene Ennis har skrevet og Dillon har tegnet. Så i 1995 kom Preacher hvor begge står oppført som opphavsmenn. Her tegnet Dillon alle 66 heftene og 2 Preacher Special.

Hos Marvel tegnet Dillon hovedsakelig Punisher og gjorde en glimrende jobb med det. Han har også gjort noen få hefter hos Image Comics uten at det ble lagt alt for mye merke til. På norsk er det kommet både Hellblazer og Preacher historier, men en mer ukjent er miniserien Car Warriors utgitt i X-9 Spesial i 1992. Her samarbeidet han med forfatteren Chuck Dixon og tegneren Phil Winslade. Så når en summerer opp er det ingen tvil om at Steve Dillon vil bli savnet!!


Og fordi som ennå ikke ha lest den så er The NAO of Brown tegnet og skrevet av broren Glyn Dillon. En aldeles glimrende grafisk roman.

Ingen kommentarer: