onsdag 22. april 2009

Kunst i tegneserier


Nicolas De Crecy er født i Frankrike 29.09. 1966 (det må være noe spesielt med det året ?). Han er en av en anselig mengde fransk- belgiske tegneserieskapere jeg ikke har noen kjennskap til. Det er flere grunner til det. Den første er at mengden av tegneserier utgitt i disse landene er ganske anselig, jeg leser ikke fransk, danske forlag utgir stadig færre titler enn tidligere og fokuset mitt er flyttet mer over på engelskspråklige serier. NBM Publishing ( siden 1976) http://www.nbmpub.com/ er et lite forlag som i en årrekke har oversatt europeiske kvalitetsserier til engelsk og de ga ut De Crecys Glacial Period i 2007.


Og siden jeg er så flink fikk vi den inn til biblioteket ved en ren tilfeldighet. Eneste aberet var at de hadde krympet originalformatet ned til en tredjedel. Ellers er serien en perle ! Handlingen er lagt til etter den store katastrofen (som nevnt tidligere er franske serieskapere en gjeng av optimister) og jorden er dekket av is. Det er gått tusen år og mesteparten av menneskehetens historie har gått tapt. En gruppe arkeologer har satt seg fore å finne noe av denne tapte historien. De kommer over et massivt byggverk som så vidt har dukket frem av isen. Bygningen viser seg å være Louvre og tegneserien er utgitt i samarbeid med museet. Dette er den første av i alt fire album som forskjellige serieskapere skal lage i dette samarbeidet. Album nr. to er Marc-Antoine Mathieus The Museum Vaults : Excerpts from the journal of Expert (bestillingen er sendt) .



De Crecy har laget en rekke serier og noen av dem er Mr. Fruit 1-2 og Bibendum Celeste 1-3. Han har visstnok fått et rykte som enfant terrible i det franske seriemiljøet. Dette har jeg ikke klart å finne ut av, men det har visstnok vært en del kontroverser m.h.t. hans involvering i fransk animasjonsfilm. Her har han samarbeidet med Sylvain Chomet ( regissør av den Oscar-vinnende Trillingene fra 2003 ) om å lage den animerte kortfilmen La Vielle dame et les pigeons fra 1998 og sammen har Chomet skrevet manus til flere av De Crecys serier. Denne ble Oscar-nominert. I 2007 var De Crecy en av syv regissører som laget hver sin korte animasjonsfilm og prosjektet ble kalt Genius Party. De Crecy har mottatt en rekke priser og har også drevet med bokillustrasjon. Glacial Period er en serie å bli forundret og imponert over og en bør unne seg gleden det gir å lese denne.

Ingen kommentarer: