mandag 14. juni 2010

Siden jeg først var i godt humør

Personbil
I hverdagens tunnel
Er nødtelefonen
Et hyggelig eksempel
På at noen
Bryr seg


Sommeren er kommet og med det feriepenger. Nå gjenstår det bare å se om jeg kan slette min egen personlige verdensrekord m.h.t. å bruke dem opp. Jeg ligger allerede godt an. En av de første tingene jeg gjør ved hver lønning er å gå ned på Outland og hente abonnementene mine. Om jeg ikke allerede har nevnt det før så får jeg Terry Moore`s Echo, Madame Xanadu, Hellblazer og Scalped hver måned. Har videre tenkt å abonnere på Unwritten og Greek Street. Også kjøper jeg samlingene, etter hvert som de kommer ut, med Fables og Ex Machina.På fredag fikk jeg kjøpt bok 9 i Brian K Vaughan og Tony Harris` nyskapende, når en snakker om superheltserier, og utrolig bra fortalte Ex Machina. Boken heter Ring Out the Old og inneholder heftene 40-44 og Ex Machina Special nr. 4(kommer også til biblioteket). Serien avsluttes forøvrig med nr. 50 i neste måned. Jeg skal skrive om denne serien, men jeg vet ikke helt hvor jeg skal begynne. Akkurat som jeg skal skrive om The Runaways(som jeg ennå ikke har lest) og mye mer om Y-The Last Man.En av de mest oppdaterte og informative bloggene jeg har funnet på nettet er http://www.comicsbeat.com/ og hvor Heidi MacDonald er sjefsredaktør. Akkurat i dag hadde de den meget triste meldingen om at Al Williamson er gått bort i en alder av 79 år. Han har jeg beundret fra det øyeblikket jeg tidlig, mens på ferie i Stavanger, på 70-tallet fant det ene gjenværende av min onkels Lyn Gordon blader fra 1968. Det tok mange år før jeg fant ut hva navnet hans var, men tegnestilen var umiskjennelig. Den eneste av hans serier jeg har hatt vanskeligheter med å lese er avisstripen Agent X-9/Secret Agent X-9 han tegnet fra 1967-80. Her samarbeidet han med Archie Goodwin (1937-1998) og de samarbeidet også på en Star Wars avisstripe, hvor litt av dette ble utgitt på norsk i Bladkompaniets (muligens Gevion) utgivelse Kobra. Denne stripen ble først tegnet av Russ (Ord blir overflødige)Manning(1929-1981). Biblioteket har litt av hans versjon og Goodwin/Williamson samlet i Classic Star Wars vol 3 og 4. Grunnen til at jeg ikke liker Agent X-9( Og hvor en annen tegner var George Evans(1920-2001). Kollega av Williamson i tiden hos EC og begge versjonene utgitt i Agent X-9. Evans var forøvrig den siste til å tegne stripen) og hovedpersonen Phil Corrigan er at den type superhelter, James Bond er et annet eksempel, bare utstyrt med automatpistol og som redder verden gang på gang. Det blir så urealistisk synes jeg. Jeg skal komme mer tilbake til både Williamson og Goodwin ved en senere anledning.Den egentlige grunnen til å nevne The Beat var at jeg fant denne nettegneserien der. Den er skrevet av Darko Macan og skulle appellere til alle de av oss som også har et godt forhold til bøker. http://my.opera.com/sonia/blog/all-the-books-in-the-world

3 kommentarer:

Jo sa...

Trist å miste både Frazetta og Williamson i løpet av en måneds tid, selv om ingen av dem vel hadde laget nye serier på flere år.

Star Wars gikk både i Gevions Kobra-magasinet på midten av 80-tallet og Bladkompaniets Kobra på begynnelsen av 90-tallet.

Jeg har lest den første Runaways-serien (de holder vel nå på med 3. serie). Den var OK, men klart beregnet på ungdom (ikke noe galt i det, men jeg er ikke akkurat i den målgruppen lenger).

Lars Gundersen sa...

Jeg tør ikke tenke på tegneserier og målgrupper lenger. Det bare minner meg på noe jeg prøver å fortrenge. Grunnen til at jeg ikke har skrevet noe om Frazetta er at jeg har lest lite av hans serier. Hovedsaklig det lille gitt ut på norsk og det var ikke veldig imponerende(vel og merke fra 50-tallet). Jeg har alltid sett på han mest som en av de fremste illustratørene av fantasy/science fiction cover og de er imponerende. Var allikevel litt fornøyd med det Weird Fantasy coveret.

Jo sa...

Frazetta var nok ikke først og fremst serietegner nei. Av tegneserier tegnet han vel mest avisserier (bl.a. søndagsutgaven av Li'l Abner i flere år). Som fantasy/science fiction-illustratør var han av de aller ypperste.

Frazetta og Williamson samarbeidet til tider og hadde beslektet tegnestil, så derfor føltes det spesielt at de døde med så kort mellomrom.