mandag 16. august 2010

Have you ever danced with the devil by the pale moonlight (3)

Nr. 1 av Grendel the Series kom på Comico i 1986 og fortsatte frem til 1990. Grendel : Devil`s Legacy utgjør de 12 første heftene. Hovedpersonen her er Stacy Palumbo`s datter, Christina Spar, som har fått journalene til Hunter Rose av sin mor. Hun bruker disse til å skrive biografien Devil by the Deed. Det er her det overnaturlige elementet i serien først dukker opp da Spar`s sønn blir kidnappet av en Kabuki danser som også foretrekker en diett av varmt, flytende blod og ikke er begeistret for dagslys. For å ha muligheten til å redde ham ikler hun seg Grendelkostymet og det gjør ingen ustraffet. Poltimannen Wiggins mistenker henne for å gjort dette og etterforsker henne. Det hele ender med en konfrontasjon mellom henne og Argent. Heftene 13-15 er det Brian Li-Sung, stage manager (hva er det på norsk?) for Kabuki troppen i forrige historie, som hadde innledet et forhold til Spar og etter hennes død lager han sitt eget Grendel kostyme etter befaling av det han tror er Grendel og deretter prøver han å drepe politidetektiven Wiggins. Dette er kanskje den mest kontroversielle Grendel historien. Ikke p.g.a. innholdet, men fordi det var Bernie Mirault (The Jam) som var ansvarlig for tegningene, og den nesten unisone dommen fra leserne var at han var helt uegnet. Da var det igjen det med at tegneserielesere er rimelig konservative. I de fire neste heftene skriver og tegner Wagner selv. Her blir historiene fortalt av den nå pensjonerte politimannen Wiggins. Han har skrevet en best seller om den opprinnelige Grendel og nyter sitt otium. Han forteller historien om detektiven Lewis Polk som får et tips om en diamantsmuglingsoperasjon og hvor Grendel har en interesse. Den andre er om tysteren Tommy Nuncio`s forsøk på å unnslippe Grendel`s vrede. Wagner bruker her to forskjellige teknikker for å fortelle disse historiene og skulle jeg noensinne skrevet en bok om å lage tegneserier ville disse vært en selvfølgelig del av pensumet. Det var når jeg leste disse at det gikk opp for meg hvor stor Wagner virkelig er. De fire neste heftene var alle avsluttede historier og har fått navnet The Incubation Years. Bare en av disse er blitt trykket på nytt, 23 som nr. 0 i Grendel : God and the Devil, og tegnet av Tim Sale. Det som blir fortalt er hvordan Grendel går fra å være et popkulturelt fenomen til bli noe i nærheten av den virkelige djevelen. Samfunnet begynner å gå i oppløsning og atomkrigen sørger for at det til slutt skjer enda raskere. Også er det slik at Wiggins ikke forblir ustraffet p.g.a. sin befatning med Grendel. Herfra foretar historien et hopp fra noen tiår fra nå og til en mye fjernere fremtid.

Dagdrømmer er
Sikkerhetsvester
Fylt med
Bly

4 kommentarer:

Jo sa...

Personlig husker jeg at jeg var mye mer skuffet over Pander-brødrenes tegninger i i nr. 1-12 enn Miraults. Det kan ha blitt forsterket av at jeg den gang hadde gledet meg til at det kom en Grendel-serie men ikke var forberedt på at det ikke var Wagner selv som skulle tegne serien som jeg hadde oppdaget som biserie i Mage. Det eneste andre jeg kan huske å ha lest av Pander bros. er den spesielle miniserien Exquisite Corpse, som de vel også skrev selv, der de tre numrene kan leses i valgfri rekkefølge.

De fleste av disse Grendel-historiene er siden trykket opp ikke bare i samleutgaver, men også som tilsynelatende nye miniserier på 2000-tallet der så vidt jeg vet bare fargeleggingen er endret. At det var marked for det sier jo mye om serienes kvaliteter.

Lars Gundersen sa...

Jeg må være enig med deg når det kommer til Pander Brothers. Utenom Grendel : Devil`s Legacy har jeg bare lest deler av deres miniserie Triple X International og noe av det de ga ut i Dark Horse Presents. Jeg har ennå ikke blitt imponert.

Siden du kjøpte Grendel når det kom ut på Comico, vil det si at du har disse tre enkeltståendee heftene(20-22) som ikke vil bli trykket opp og at du fikk med deg denne trehefters serien om Argent kalt Silverback ?

Jo sa...

Jeg har vel ikke lest dem siden de kom ut for over 20 år siden, men de skal nå stå i hylla alle sammen.
Betyr det at heller ikke Silverback er/blir gjenopptrykt?

Lars Gundersen sa...

Nei, Matt Wagner skal ha uttalt at originalene er i så dårlig forfatning at det lar seg ikke gjøre. Dette er i følge Wikipedia.org så det er vel en mulighet for en viss feilmargin....