tirsdag 2. oktober 2012

Hva jeg vet om et tema trenger ikke være spesielt mye, men noe vet jeg .... (4)

The Children`s Crusade var Vertigo`s første og eneste crossover. Den kom i 1993 og bestod av to hefter med samme tittel skrevet av henholdsvis Neil Gaiman og en av redaktørene hos Vertigo, Alisa Kwitney. Disse utgjør begynnelsen og slutten av historien. De fem andre titlene var Animal Man Annual 1, Black Orchid Annual 1, Doom Patrol Annual 2, Swamp Thing Annual 7, Arcana Annual 1 (introduksjon til den månedlige tittelen Books of Magic). Disse er skrevet av de samme som skrev de månedlige titlene. En Annual er for øvrig et årlig hefte som kommer ut uten og nødvendigvis være en del av kontinuiteten i den månedlige serien.
Historien er kort fortalt: The Dead Boy Detectives Edvin Paine og Charles Rowland (først sett i The Sandman nr. 25 og da tegnet av Matt Wagner) får i oppdrag å lete opp et forsvunnet barn. Det viser seg at en rekke andre barn også har forsvunnet og disse er blitt lokket til The Free Country. Det er her en skal se paralleller til Rottefangeren fra Hameln og barnekorstoget (anbefalt lesning: Tor Åge Bringsværd: Gobi: Barndommens måne). Alle karakterene fra titlene som ennå ikke har nådd voksen alder blir selvsagt involvert. Jeg skal så nøye meg med å si at det er en grunn til at det ble med dette forsøket. Å nevne at Chris Bachalo og Peter Snejberg tegnet hver sitt av de to Children`s Crusade heftene og gjorde en framifrå jobb.
The Un-Men dukket først opp i Swamp Thing og var skapt av den onde Anton Arcane. Swamp Thing selv ble skapt av Len Wein og Berni Wrightson tilbake i 1972. Første gangen The Un-Men dukker opp er også blitt utgitt på norsk i Gigant i 1984. American Freak: Tale of the Un-Men var en 5 hefters miniserie som ble utgitt i 1994. Skrevet av Dave Louapre (Beautiful Stories for Ugly Children 32 hefter utgitt på Piranha Press 1989-92) og tegnet av Vince Locke(som og har tegnet Sandman Mystery Theatre m.m.). The Un-Men fikk for øvrig sin egen serie på Vertigo skrevet av Joss Whalen(det kom bare 13 hefter, som er færre enn Seekers into the Mystery, men alle er blitt utgitt i to samlinger som finnes på biblioteket).
Hovedpersonen i American Freak er 23 år gamle Damien Kane. Han er andre generasjon av Un-Men og har blitt holdt i forvaring av det amerikanske forsvaret. Disse har også benyttet anledningen til å utsette han og andre for en rekke medisinske forsøk. Kane har nå nådd den alderen hvor en tidligere spådom skal gå i oppfyllelse og han skal fremstå som The One. Frelse The Un-Men fra fangenskapet og lik en moderne Moses lede dem til det forjettede land. Nå er det ikke jeg som har skrevet det jeg skriver om, men serien er mye bedre enn det jeg evner å formidle her.

Ingen kommentarer: