søndag 30. september 2012

Hva jeg vet om et tema trenger ikke være spesielt mye, men noe vet jeg .... (3)

Jeg må ha nevnt det før, men allikevel er noe positivt verdt å nevne flere ganger, at Matt Wagner er en genial serieskaper. Hans serie Grendel er noe av det beste som er laget innen mainstream serier. Mage er glimrende, selv om jeg ikke har fått lest hele serien, Madame Xanadu fikk aldri muligheten til og nå sitt fulle potensiale før den kansellert og hans Zorro basert på Isabel Allendes roman trenger vi ikke å nevne her. Hans forskjellige Batman prosjekter (Batman: Faces, Batman/The Riddler: The Riddle Factory, Batman and the Mad Monk, Batman and the Monster Men) er i en særklasse. Han har til og med tegnet en glimrende Terminator (One Shot) historie skrevet av James Robinson (Starman).
Vel, i 1993 tok han for seg en superhelt som først ble publisert i Adventure Comics i 1940-årene. En nokså latterlig sådan der denne sprang rundt med gassmaske og pistol som skjøt gass og som fikk de som ble siktet på til å sovne. Karakteren var The Sandman og teamet Jack Kirby og Joe Simon skal ha hatt mye med denne å gjøre i løpet av de første årene. Siden har The Sandman hatt en nokså perifer plass i DC universet frem til Wagner fant det for godt og igjen gjøre publikum oppmerksom på ham. The Sandman Mystery Theatre kom ut på Vertigo april 1993. Det kom i alt 70 hefter pluss en one shot; Sandman Midnight Theatre, skrevet av Wagner og Neil Gaiman. Hvor The Sandman møter The Sandman.Tegneren var en av våre danske favoritter Teddy Kristiansen.
Hovedpersonen i Sandman Mystery Theatre er Wesley Dodds. En «man of means» i 30-tallets New York med et nokså nerdete utseende preget av hans runde hornbriller. Han er også preget av sine opplevelser under første verdenskrig og plaget av drømmer som driver ham til å bli vigilanten The Sandman. Hans medhjelper, og senere livsledsager, er den meget moderne og frigjorte Dian Belmont. Det at hun er datter av byens distriktadvokat er heller ikke noe hinder for å løse disse kriminalsakene. Noen av temaene som blir tatt opp er nazismens fremmarsj, abortproblematikken, maktmisbruk og rasisme. Det hele bakt inn i en film noir aktig fortelling og ispedd en rekke groteske mord. Alle historiene fortelles i fire hefters segmenter.
Med seg fikk Wagner den amerikanske forfatteren Steven T Seagle (har hatt ytterligere tre månedlige serier på Vertigo: House of Secrets, The Crusades og American Virgin, skrev filmmanuset til Constantine og hadde stor suksess med den grafiske romanen It`s a Bird også den utgitt på Vertigo). Den som tegnet flest av de i alt 70 heftene var Guy Davis. Han har bl.a. tegnet Mike Mignola`s B.P.R.D. og skrevet og tegnet sin egen aldeles ypperlige serie, The Marquis (nevnt tidligere, tror jeg). Jeg er ikke like fornøyd med tegningene hans i Sandman Mystery Theatre, men det er jo min personlige oppfatning. Ut i serien trakk Wagner seg tilbake og overlot all skrivingen til Seagle. Uten at det gjorde noen markant forskjell m.h.t. innhold eller kvalitet. I 2007 kom den 5 hefters miniserien The Sandman Mystery Theatre: Sleep of Reason av John Ney Rieber og tegneren Eric Nguyen uten at det gjorde noen stor forskjell.

Ingen kommentarer: