tirsdag 10. september 2013

Siden alt var så meget bedre før

Så et lite avbrekk i min oppramsing av serier jeg ikke kommer til å skrive om. Før jeg kommer til hva dette innlegget skal dreie seg om, en av mine favorittvitser. Mamma isbjørn og bjørnungen hennes er ute og går en bitende kald polarnatt. Ungen spør: Mamma, er det sikkert at jeg er en isbjørn? Moren svarer: Selvsagt er du det, men hvorfor spør du? Jo, fordi jeg fryser sånn. Så var det om denne «geniale» vittigheten har noe som helst til felles med Frank Miller og Bill Sienkiewicz`s enda mer geniale album Daredevil: Love and War (Marvel Graphic Novels nr. 24, 1986).
For å forklare handlingen i dette albumet kreves det litt forhistorie. I løpet av Miller`s første økt som manusforfatter av Daredevil blir forbryterbossen Kingpin vår helts erkefiende. Wilson Fisk, som er hans sivile navn, er gift med Vanessa som er den eneste som forhindrer ham fra å være det beistet han ser seg selv som. Takket være en av hans nærmeste betrodde medarbeideres forræderi antas hun så å ha blitt drept i en bombeeksplosjon. Tross odds som ville virke uvirkelige overlever hun (noe som vanligvis aldri skjer i denne typen serier). Daredevil finner henne der hun lever blant de utstøtte i New York`s kloakker. For å redde en venns liv inngår Daredevil en byttehandel med Kingpin. Han får sin kone tilbake og han avlyser dermed mordet på journalisten Ben Urich. Men på grunn av skadene av eksplosjonen og traumene etter har Vanessa mistet evnen til å kommunisere.
Da er en kommet frem til der hvor Love and War starter. Bare for å ha nevnt det så er dette seriøs kunst som kan nytes av selv de uopplyste massene. Den eneste som mer enn kan måle seg med Sienkiewicz`s kunstneriske uttrykk er Enki Bilal og det sier ikke lite. Og Miller skriver glimrende. Fisk har fått sin elskede tilbake og alt er ikke rosenrødt. Den stumme Vanessa sliter og med hukommelsestap og viser en økende frykt overfor sin mer og mer frustrerte ektemann. Dermed finner Kingpin verdens ledende ekspert på slike problemer og ansetter ham for å kunne hjelpe Vanessa tilbake til slik hun en gang var. For å forsikre seg om at denne eksperten gjør sitt ytterste lar Kingpin hans unge, vakre og meget blinde kone kidnappe. Og kidnapperen «for hire» har et meget anstrengt forhold til virkeligheten. Spesielt etter at han sluttet å ta medisinene sine. Og så var det hva Daredevil blir nødt til å gjøre.

Ingen kommentarer: