søndag 8. september 2013

Nesten en falitterklæring (2)

Så videre til et annet forlag og det er nå snakk om First Comics. De startet opp i Evanston, som er en forstad til Chicago, i 1983 og i 1985 flyttet de inn til selve byen. Kom 1990 var de et av mange tegneserieforlag som hadde gått eller gikk konkurs. Slutten av 80-tallet var dårlige tider for små forlag.
Nexus av Mike Baron og Steve Rude har jeg nevnt tidligere, flere ganger, men en god ting kan ikke gjentas for ofte. En serie som er kommet ut med i alt over 100 hefter (de tre første var i svarthvitt og kom på Capitol Comics i 1981) og hvor det eneste jeg kan si er: Værsåsnill, værsåsnill, værsåsnill og ikke gjøre seg selv den bjørnetjenesten det vil være og ikke lese denne geniale serien. Horatio Hellpop og hans mange moralske og etiske dilemmaer i sin søken for å straffe massemordere i en fjern fremtid er uhyre interessant lesning, det blir også plass til litt annerledes og intelligent såpeopera, mer humoristiske innslag og Rude`s tegninger må bare oppleves. En serie som har vunnet seks Eisner Awards må vel ha noen positive kvaliteter.
Samme Baron skapte også på samme tid (1983) The Badger. En av de første superheltene med alvorlige multippel personlighetsforstyrrelse. Hovedpersonene her er vietnamveteranen Norbert Sykes som ikke helt vedkjenner seg denne diagnosen, Ham en druide opprinnelig fra 400-tallet og Norbert`s kontakt fra sosialkontoret Daisy. En superheltserie av det mer sjeldne slaget og som kanskje også ikke helt har tålt tidens tann like godt som de andre seriene nevnt i disse innleggene.
American Flagg! (1983-89) er en serie jeg alltid har latt meg forvirre av. Så lenge Howard Chaykin selv tegnet og skrev var det bare komplisert og når han overlot ansvaret til andre ble spørsmålet hvorfor. En av disse andre han overlot ansvaret til var Alan Moore som hadde skrevet bi-serien i bladet fra nr. 21 til og med 26 og deretter skrev hele nr. 27. Ikke Moore`s største prestasjon og tegneren Don Lomax hadde jeg virkelig ikke sansen for her. Derimot skrev og tegnet han senere Vietnam Journal og tegnet for Marvel`s The Nam og det ble noe helt annet. American Flagg! var en av disse seriene som revolusjonerte det amerikanske tegneseriemediet og hvor innholdet henvendte seg til et mer modent publikum. Hvor politisk satire, science fiction og det å nevne sex var noe av det som ble en del av historiene. Det kom i alt 63 hefter i denne serien.
Mike Grell har jeg og nevnt tidligere i bloggen og derfor skal jeg igjen bare nevne hans glimrende serie Jon Sable Freelance. Om denne leiesoldaten og barnebokforfatteren som er hovedpersonen i en av de beste action-seriene fra 80-tallet. Og for de som vil lese noe av det som har kommet ut med denne karakteren senere kan trykke her. Felles for disse seriene var at opphavsmennene og ikke forlagene eide rettighetene til de forskjellige seriene og det ville senere få store positive konsekvenser.

Ingen kommentarer: