fredag 22. mars 2019

Lynvingen, Batman og meg (1)


Bob Kane, og Bill Finger skapte Batman og han hadde sin debut i Detective comics nr. 27, 1939. Som tegneserie på norsk hadde han sin debut i hefteformat i 1953 og samtidig kom Stålmannen ut. Det ble et kortvarig besøk i norske bladhyller siden serien gikk inn i 1954 etter bare 14 hefter. Så spoler en frem til 1966 og fra da av kom utgivelsene nesten kontinuerlig frem til 1991. For min del leste jeg mitt første Lynvingen blad en gang i 1975 og det var noe som sa klikk. Hvorfor jeg ble så fascinert av denne karakteren vet jeg ikke helt, men denne superhelten uten superkrefter har jeg fulgt helt frem til i dag. Dette blir da også en rekke innlegg hvor jeg vil forsøke å nevne noen av de høydepunktene jeg har fått med i løpet av denne tiden.
Først ut er DC Comics og deres konsept med Elseworlds. Det gikk ut på å sette etablerte karakterer inn i en helt ny setting, ofte en alternativ dimensjon. Gjerne historiske, men også med et visst fantasy- eller science fiction-preg. Her kan karakterene møte etablerte figurer fra myter og litteratur og også historiske personer. Det en ofte endte opp med var å fortelle opprinnelseshistorien til disse DC heltene på en ny måte. Så mange av disse ble bare gjentagelser med en vri. Nå var det også en del av dem som ble ganske vellykkede. Eksempler er: James Robinson/Paul Smith: The Golden Age (1993), Howard Chaykin/Dan Brereton: Batgirl and Robin: Thrillkillers (1997) og Mark Waid/Alex Ross: Kingdom Come (1997).
Den første Elseworlds-historien var Batman: Gotham by Gaslight (1989) av Brian Augustyn/Mike Mignola, P Craig Russell. En historie lagt til 1889. Hvor Jack the Ripper (som nå viser seg å ha vært en 23 år gammel polsk frisør) har forlatt London og slått seg ned i Gotham. Konfrontasjonen med denne epokens Batman blir uunngåelig. Det som gjør denne serien eksepsjonell er ikke nødvendigvis historien, men Mignola`s tegninger og bruk av skyggelegging og sort. Noe som viser fremover mot hans egen serie Hellboy som debuterer i desember 1993.
Videre hadde en Batman: Holy Terror (1991) av Alan Brennert/Norm Breyfogle. Hvor Oliver Cromwell`s puritanske følgere har makten i Gotham og hvor Batman er en av dem som gjør opprør mot disse. Her har Bruce Wayne først vurdert å ta opp prestegjerningen, men rettferdighet har førsteprioritet. Batman/Houdini: The Devil`s Workshop (1993) av Howard Chaykin, John Francis Moore/Mark Chiarello hvor tittelen viser til en av de fattigste delene av Gotham. Her har flere barn blitt kidnappet og Batman går i kompaniskap med Harry Houdini for å kunne fange gjerningsmannen Jack Schadenfreude. Dette er en av få tegneserier Chiarello har illustrert og her han malt bildene.

Batman & Dracula triologien
Doug Moench/Kelley Jones

Batman & Dracula: Red Rain (1991)
Batman: Bloodstorm (1994)
Batman: Crimson Mist (1998)
Hva skjer når Batman møter Bram Stoker`s Dracula.  Svaret på det får en med å lese disse tre grafiske romanene. Den første og alvorligste konfrontasjonen finner sted i Red Rain. Hva ville skje hvis denne nattens hevner fikk med seg mer enn beregnet fra forsøket på å beseire denne svøpen fra Transilvania. Det er hva er hva bok to og tre dreier seg om. Hvordan kjempe for rettferdighet og ha en avhengighet en ikke kan bli kvitt og som gir seg så ymse utslag.
Moench og Jones stod også bak Batman/Dark Joker: The Wild (1993). Her er handlingen lagt til en forhekset skog. Hvor The Joker er den onde trollmannen og vår helt er mer flaggermus enn han vanligvis pleier å være. Denne serien er vel den svakeste av de fire Elseworld- seriene disse to gjorde, men Jones`s tegninger redder også denne fra å bli middelmådig.
Mike Grell er en tegner jeg lot meg imponere av når jeg så hans tegninger i Superboy på midten av 70-tallet. Han er siden en jeg har fortsatt å følge. I 1997 ga han og Andre Khromov ut den tre hefters Batman: Masque. Her er Bruce Banner/Batman plutselig en del av fortellingen Phantom of the Opera. En ender opp med en klassisk gotisk skrekkfortelling og det er vel ikke verst.
Det kom adskillig flere historier fra Elseworlds, både med Batman og andre, men det hele fislet ut og forsvant. Og når en nå har gjenintrodusert de 52 forskjellige alternative utgavene av planeten Tellus er det vel heller ikke lenger et behov for disse historiene.

Ingen kommentarer: