mandag 1. april 2019

Lynvingen, Batman og meg (4)


Karakteren Batman har gjennomgått mange faser., men med The Return of the Dark Knight blir det den endelige versjonen. En Batman som er mørkere enn noensinne. Det Frank Miller og Klaus Janson presenterer er en pensjonert Bruce Wayne. En psykotisk eldre mann med et enormt dødsønske. Som er villig til å gjøre hva som helst for å fylle dette tomrommet etterlatt av hans alter egos fravær. Hvor han til slutt gir etter og igjen ikler seg drakten og påtar seg ansvaret med å være The Caped Crusader.


Gotham har blitt en by som er skremt av den økende volden utført av ungdomsgjenger. Hvis mentalitet nærmer seg det nihilistiske. Politimester Gordon er akkurat i ferd med å bli pensjonist. Så viser det seg at Two-face endelig er blitt helbredet og igjen bare blitt Harvey Dent. The Joker har vært katatonisk i årevis. Hva er vel Batman uten en Robin og her dukker den unge Carrie Kelley opp. Her får vi presentert den fjerde og definitive historien om The Joker. Hvor denne historien får en avslutning. En må ikke glemme tegneren Klaus Janson og fargeleggeren Lynn Varley. Som også var gift med Miller til 2005.

The Dark Knight Strikes Again kom i 2001 og var tre hefter i Prestige Format. Mine forhåpninger til denne var skyhøye. Ble de innfridd, tja. Batman/Bruce Wayne har organisert en liten hær av kommende vigilanter. Superhelter er forsvunnet fra jordens overflate. The Atom har krympet så mye at amøber er en dødelig trussel. The Flash har blitt satt i arbeid som en menneskelig generator. Superman på sin side har blitt, om mulig, enda mer usynlig og det er en grunn til det. Hvem som står bak dette er et mysterium og løsningen på dette blir en smule skuffende.  Dette blir altså en oppfølger som er mye svakere enn Return of the Dark Knight. Begge disse seriene ble utgitt på norsk i 1987 og 2002.

The Dark Knight III: The Master Race ble til ni hefter og kom ut i perioden 2015 til 2017. En serie jeg hadde nesten ingen forventninger til. Miller hadde gitt ut Holy Terror i 2011 og med den vist at det var noe alvorlig feil med ham. Med seg her hadde han fått med seg forfatteren Brian Azzarello (100 Bullets, Loveless og Hellblazer) og, ved siden av Klaus Janson, tegneren Andy Kubert. For de av dere som ikke har hatt interessen av å følge med. Supermanns hjemplanet Krypton sluttet å være et astronomisk legeme. Før dette skjedde hadde den intergalaktiske bad guyen Brainiac vært innom og forminsket byen Kandor slik at denne fikk plass i en stor flaske. Hva skjer så når denne byens innbyggere igjen oppnår full størrelse her under vår sol. Se det er en problemstilling verdt å tenke på. Igjen for de uvitende: Kryptons sol var rød og en gul sol gir kryptonere superkrefter. Jeg har jo lest denne serien og sitter litt undrende igjen med hensyn til hvor mye Miller har bidratt her.  Dette er tross alt hans greie. Uansett så ble forventningene mine innfridd og vel så det.


Ingen kommentarer: