onsdag 24. april 2019

Lynvingen, Batman og meg (5)


Jeph Loeb og Tim Sale var begge involvert i tv-serien Heroes. Loeb har også vært produsent for flere av Netflix sine Marvel serier. Tegneren Sale hadde sin debut med Thieves` World basert på et konsept skapt av Robert Lynn Asprin tilbake i 1978. Sammen har Loeb og Sale stått bak en rekke serier. Hos Marvel har de Daredevil: Yellow (på norsk i 2006), Hulk: Gray (på norsk i 2008), Captain America: White, Spider-man: Blue (på norsk i 2003) og Wolverine & Gambit: Victims. Hos DC har de skapt Superman: For all seasons/Årets mann (utgitt på norsk i 2006), Challengers of the unknown must die, Catwoman: When in Rome og flere Batman-prosjekter jeg skal nevne her.



De tre første er de tre Halloween-spesialene de gjorde sammen og samlet i Batman: Haunted Knight (1996). I det første er fokuset på Scarecrow og tittelen på historien er pussig nok Fears. I nummer to, Madness, blir Barbara Gordon kidnappet av The Mad Hatter og tvunget til et teselskap sammen med andre kidnappede unge piker. Ideen om at The Mad Hatter er pedofil og ikke bare en superskurk ble vel lansert i Neil Gaiman og Dave McKean`s Black Orchid? Eller en referanse til hvordan mange ser Lewis Carroll og fascinasjonen han hadde med å fotografere pur unge og meget lettkledde piker. I den tredje historien, Ghosts, får vi en gjenfortelling av Charles Dickens og hans A Christmas Carol. Hvor de tre spøkelsene er Poison Ivy, The joker og The Grim Reaper. Disse fortellingene ble en suksess og fører videre til.

Batman: The Long Halloween en tretten hefters avsluttet serie som kom ut i 1996 og 1997. Med en tittel som kanskje referer til filmen The Long Good Friday (1979) med Bob Hoskins og Helen Mirren? Med at serien er på tretten hefter følger vi historien i løpet av dette året. Og på hver høytidsdag eller andre spesielle dager skjer det et mord og den ukjente morderen kalles etter hvert for Holiday. Hovedmistenkte er Harvey Dent som akkurat har foretatt forvandlingen til Two-Face. De involverte i historien er de fleste vi ble introdusert for i Batman: Year One. Kriminalgåten en blir presentert for her er ganske utspekulert, skjønt er vel ikke helt sikker på om jeg hadde valgt denne løsningen. Tim Sale`s illustrasjoner er det ingenting å utsette på og Loeb er en meget dyktig håndverker. Serien ble en stor suksess.

Derfor kom oppfølgeren, Batman: Dark Victory, ut i 1999 og 2000. Denne gang en serie på fjorten hefter. For nå var tiden inne for å introdusere Robin, The Boy Hostage. Mae West sa i sin tid at for mye av det gode kan være vidunderlig, men det stemmer ikke her. Det føles mest som om herrene Loeb og Sale har funnet formelen og gjenskaper den en gang for mye. Dette blir da også det siste rene Batman-prosjektet de gjør sammen. Catwoman: When in Rome er en fire hefters serie utgitt i 2004 og dette blir duoens endelige farvel med Batman-universet.


Ingen kommentarer: