lørdag 15. september 2012

The Sailor On the Seas of Ignorance (selvinnsikt ? )

Først et lite hjertesukk; jeg har et "alvorlig problem". Stablene, og en snakker her om flertall, av mine nye tegneserier jeg ennå ikke har fått lest utgjør nå tilsammen mer enn mine armer kan favne. Og om jeg skulle vært en kortvokst person ville det selv da ha utgjort rundt en meter. Det "alvorlige" med problemet er at jeg aldri har vært i en sånn situasjon før og ikke vet når jeg skal finne tid å få lest dem alle. Utenom det er det en luksus jeg først nå ser ut til å kunne unne meg. Opp gjennom oppveksten og dette behovet for å få lest så mange serier som mulig og det eneste en kunne gjøre var å lese de samme seriene om og om igjen. Det er nesten ingen fordeler med å bli eldre, men mitt problem er definitivt en av de ytterst få jeg kan komme på.
Så var det å nevne tegneserier en bør lese. For litt siden sjekket jeg utlånet på P Craig Russell's adapsjon av Michael Moorcock's Elric: Stormbringer. I løpet av de siste 10 årene denne samlingen har vært en del av bibliotekets samling har den vært utlånt 79 ganger. Noe som for en som har forvillet seg inn i labyrinten et ansettelsesforhold innen bibliotek er vil finne imponerende. Det er en fantastisk historie som avslutter fortellingen om albinoen Elric og hans stormfulle forhold til hans sjeleslukende sverd Stormbringer. Så imponert av dette utlånet tok jeg meg tid til å lese de syv heftene om igjen. Og prologen One Life, som er basert på en novelle av Neil Gaiman. P Craig Russell har vært med på flere andre Elric adapsjoner og er en ufattelig tegner. Han fortjener en rekke egne innlegg for det og heder for at han var med å bryte barrierer når han stod frem som åpen homofil(den eneste andre jeg kommer på nå er Eric Shanower). Og det når en tenker på hvor påtvunget homofob tegneserieindustrien så seg nødt til å være.

Historien om Elric endte ikke med Stormbringer. Moorcock har skrevet flere fortellinger om han siden og han har alltid vært et aspekt av The Eternal Champion. Forfatteren Chris Roberson har fått tillatelse å skrive den 12 hefters serien Elric: The Balance Lost. Av tegneserier har Roberson bl.a. skrevet Vertigo serien IZOMBIE og Fables spin-offen Cinderella. Moorcock har innført ideen om The Multiverse, en uendelighet av forskjellige dimensjoner og hvor i dem alle er konflikten mellom orden og kaos det som preger dem. Elric er for eksempel en av kaos agenter, men kjemper for orden. Og over begge disse er The Balance. I Balance Lost møter en også de tre andre av de som er blitt gitt oppgaven som The Eternal Champion; Corum, Hawkmoon og Eric Bek. Og her er det slik at Multiverset trues av en sammentrekning og at balansen svekkes slik at det er fare for at den vil forsvinne fullstendig. Dermed å gi kaos og orden en ødeleggende frihet. Og for de som ikke har skjønt det så er det hele meget dramatisk. Kanskje en bør ha lest noe Moorcock for å få fullt utbytte av denne serien, men Roberson er flink og en bør la seg underholde. Serien er meget kompetent tegnet av italienske Fransesco Biagini.

Ingen kommentarer: