I løpet av 4 ruter klarer denne svenske tegneserieskaperen å oppsummere, som tittelen angir, 80 av de viktigste verkene i verdenslitteraturen. Skjønt alle er vel ikke tatt med i Harold Bloom`s The western Canon. Eksempler på romaner som Lange har komprimert ned til riktig lengde er: Dan Brown: Da Vinci koden, Diverse: Bibelen, William Shakespeare: Romeo og Julie og Ringenes Herre. Det hele er stor moro og meget lærerikt. I noen tilfeller ville det være lurt å ikke hevde å ha lest boken etter bare å ha lest denne. Han har også gitt ut 99 filmer du slipper å se og 96 romaner för dig som fortfarende har bråttom.
I det siste har søvnen min vært plaget av altfor mange banale drømmer. Så gråe er de at at kjedsomheten holder et hardere grep når jeg våkner enn når jeg gikk til sengs kvelden i forveien. Rick Veitch (Swamp Thing, Army@Love, Greyshirt m.m.) lider ikke av det samme. Hans drømmer er så spenstige, innholdsrike og absurde at han har gått hen og laget tegneserier av dem. Disse ble så gitt ut i serien Rare Bit Fiends og først ut av i alt tre samlinger var Rabid Eye. Tittelen på serien er vel delvis lånt fra Winsor (Little Nemo) McCay`s stripe The Dream of the Rarebit Friend (1904-1913). Veitch`s serie er en fascinerende guidet tur gjennom underbevisstheten til en av amerikanske tegneserier mest interessante serieskapere.
Forfatteren Etgar Keret har æren av å være den forfatteren i Israel, hvis bøker oftest blir stjålet. Både i bokhandlere og bibliotek. Pizzeria Kamikaze (først utgitt i antologien Bipolars 5 første utgivelser) åpner med at hovedpersonen prøver å se for seg hva som hendte i sin egen begravelse. Han har begått selvmord og befinner seg nå i en tilværelse ikke helt ulik den han forlot, men også fullstendig forskjellig fra vår. Dystert tema og allikevel fortalt med følsomhet og mye humor. Keret er en glimrende forfatter og den israelske tegneren Asaf Hanuka mer enn overbeviser. Han og tvillingbroren Tomer har for øvrig blitt nominert til både Ignatz-, Harvey- og Eisner-priser.
Det finnes knapt noen som tegnet slik Russ Manning (1929-1981). Jeg tror det var forutbestemt at jeg bare måtte like hans Tarzan serie. Tarzan the Untamed er tredje utgivelse av hans adapsjoner av Edgar Rice Burrough`s Tarzanbøker. Og så mye mer er det ikke å si. For klassiske serier blir sjelden bedre enn dette.
Kevin Huizenga (født: 1977) er en amerikansk serieskaper som gjerne nevnes i positive ordelag av kritikere og oppegående serielesere. Ergo har jeg bare lest en av hans serier. Det The Wild Kingdom. Dette er samling av fortellinger om jorden og alle de som bebor den. Og hvordan alt endrer seg og hvordan disse endringene kan gi høyst forskjellige utfall. En serie å la seg underhold, men med en alvorlig undertone. Og som den første serien nevnt her i innlegget, meget lærerik.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar