tirsdag 15. april 2014

Going Underground (light) 2

Det som er kommet ut av Gilbert Shelton`s serier på norsk i løpet av de siste femogtyve årene er raskt oppsummert. Det at det i det hele er kommet noe er i seg selv litt enestående. Her hjemme var det vel 70-årene hvor hans serier hadde et publikum og ettersom jeg muligens husker kom det også noen norske undergrunnutgivelser med oversatte amerikanske undergrunnserier, deriblant Shelton`s Freak Brothers. Så i 1990 kom albumet Freak Brothers: Tilbake til grasrota på et da obskurt, og nå glemt, forlag. Bladkompaniet ga i perioden 1990-92 ut humorbladet Stripp og i nr. 1 1991 dukket Wonder Wart-hog opp i den lengre fortellingen Philbert Desanex`s drømmer. Og i nr. 7 samme år ga han oss motortips.
Gilbert Shelton ble født i Houston, Texas i 1940 og er nå bosatt i Paris, Frankrike. Han debuterte som serietegner på College og mest kjent for sin serie The Fabulous Furry Freak Brothers. Dette er en til tidvis genial serie og jeg skal skrive mer om den siden. Kan bare nevne at Stavanger bibliotek har en to binds samling av denne. Så er det også det at Shelton er en av de som trekkes frem som en av de som har bidratt mye til at serier nå også er for de mer voksne enn meg.
Wonder Wart-Hog er en av de morsomste superheltparodiene noensinne. Denne fint lite pene figuren som skal forsvare de amerikanske verdiene og som ikke er altfor slug. Som havner i den ene situasjonen mer absurd enn den forrige og med meget alternative løsninger på de fleste problemer. Som bokstavelig ikler seg sitt alter ego Philbert Desanex og forsvinner i mengden blant de kontorgrå massene. Alt i alt en særdeles mindre vellykket utgave av Supermann og Clark Kent. Desanex er selvfølgelig journalist. Og jobber med en mye mindre likandes utgave av Lois Lane. Med en visshet om at hans drømmer bare vil forbli det.
Nå er det jo slik at Shelton ikke går glipp av muligheten til å kommentere den politiske utviklingen i USA. Hvor han gjør narr av høyresiden i amerikansk politikk, materialismen, griskheten bygget inn i det kapitalistiske system og viser hvor lite han har til overs for den økende militarismen. Han har sitt å si om miljøvern også. Og alt dette er preget av den alternative bevegelsen som rammet 60-tallet og som han var en del av (fant nettopp ut at han var en god venn av Janis Joplin og at hun dukker opp i en av historiene med The Hog of Steel, Wonder Wart-Hog Meets the Elusive, Chimerical Chameleon!) Alt dette uten en eneste gang å glemme å være morsom. Og det går heller ikke an å se bort fra at han er en rasende dyktig tegner også.

1 kommentar:

Jo sa...

I tillegg ble en hardcoverbok med spinoff-serien Feite Freddys katt ble gitt ut på Cappelen som en del av deres tegneseriesatsing på slutten av 80-tallet (for litt mer enn 25 år siden).