tirsdag 24. februar 2009

Tegneserier + film = Sant ( Nei, ikke (f…) søren ! ) Del 1


Jeg har flere helt klare masochistiske trekk. Et av de tydeligste er at jeg samler på filmer basert på tegneserier. Det har ikke gitt meg mange gode filmopplevelser, men sånn som jeg har lidd. Jeg leste i går om en planlagt film om Green Arrow / Grønne Pil, hvor de selvfølgelig skal se bort fra alt som har skjedd i tegneserien de siste 40 årene og heller plassere alter egoet Oliver Queen i fengsel. Briljant ! Green Arrow har alltid vært en av favorittene mine. På syttitallet ble det han som var i opposisjon til det bestående og dette igjen glimrende belyst i de få historiene han og Green Lantern / Grønne Lykt hadde på denne tiden. Historiene var skrevet av Denny O`Neil og tegnet av Neal Adams (Han skal få et eget innlegg siden) og Dick Giordano. Her ble viktige temaer som rasisme, overbefolkning, forurensing av miljøet og narkotikamisbruk belyst og alt dette i en superhelttegneserie. De ble utgitt på norsk i bladet Gigant i 1979 og 1980.


Den andre serien det er verdt å merke seg med Green Arrow i hovedrollen er Mike Grell`s Green Arrow : The Longbow Hunters fra 1987. Her tar Grell figuren tilbake til utgangspunktet og vekk fra å være maskot i forskjellige superheltgrupper. Borte er også alle de fancy trick-pilene som lenge hadde vært et varemerke. Disse pilene er skarpe og til slutt dreper de. Mike Grell gjorde for Green Arrow hva Frank Miller gjorde for Batman og til en viss grad hva John Byrne gjorde for Supermann (siden det var John Byrne ble det aldri helt vellykket). Denne revitaliseringen av Green Arrow varte noen års tid inntil serien endte opp med å bli enda en av disse superhelt såpeoperaene. The Longbow Hunters ble utgitt i det altfor kortlivede bladet Thriller 1989-90. Mike Grell er / var ( det er lenge siden han gjorde noe virkelig bra) en fantastisk tegneserieskaper og skal bli gjenstand for en nøyere gjennomgang av alle seriene hans siden.Så til slutt, og siden Oscar-utdelingen er overstått, noen ord om Heath Ledger og The Dark Knight. At ingen tenkte på viseteksten som går sånn nogenlunde som dette : Du kan ingenting ta med deg nær du….. Vel og merke er Heath Ledger det eneste lyspunktet i denne pompøse, selvhøytidelige og til tider drepende kjedelige filmen, men Oscar ? The Dark Knight er et stjerneeksempel på alt som blir galt med filmatiseringer av tegneserier. Monologer og dialog som fungerer for leseren av tegneserier sagt høyt av skuespillere som later som om de tror det de sier blir bare så helt feil. Og hvorfor alt dette gudsjammerlige gravalvoret. Ikke at jeg argumenter for et comeback for Adam West, men det er en superhelttegneserie ! Og Christopher Nolan`s første Batman film har et plot jeg fillern meg ikke ennå skjønner. Fordampe alt vannet i Gotham fordi ? Ras al Ghul er Liam Neeson ?

Dette var en så bra start på dagen at jeg snart fortsetter å øse ut av meg mer galle.

6 kommentarer:

Jesper Heyn sa...

Ingen film baseret på en tegneserie har nogensinde været bedre end gamle Batman. Hvis du ikke vil argumentere for et comeback for Adam West, så skal jeg nok tage det på mig!

Tedd Willy sa...

Apropos tegneserier som blir filmer; Watchmen er jo nært forestående, premiere 6.mars eller noe sånt. Undertegnede har blitt særs klam i hakket av trailere og teasere som har kommet så langt, og selv om det er lenge siden jeg leste selve serien, mener jeg å ane konturene av en film som er svært så (uvanlig) tro mot tegneserien. Kjenner jeg min tegneserie-mentor rett, har du vel noen sterke meninger om både filmen som kommer og ikke minst mesterverket av en tegneserie ? Til sist kan det jo også nevnes at G.I Joe-filmen også står på trappene, og selv om Marvel ga ut tegneserien fra 1982 til 1994 og var på et punkt Marvel-serien med høyest salgstall, er det vel strengt tatt action-figurene fra Hasbro som de fleste husker. Og tegnefilmene på Sky Channel (DJ Kat Show!!) Serien ble vel faktisk også gitt ut på Dark Horse en periode i 1996 før den gikk inn, men det visste du sikkert:) Kjør debatt!

l.g. sa...

Nei,nei, nei, nei og atter nei. Nå er jeg djupt såra og vonbroten. Hvordan kan du si at Adam West`s Batman er noe annet enn en camp og umorsomt forsøk på slapstick på Batmans bekostning. Da er til og med de to Batman-filmene til syrehodet Joel Schumacher å foretrekke( og de er virkelig jævlige). Du bar vaske keyboardet med såpevann for å fjerne sporene av det du har skrevet eller noe lignende........

l.g. sa...

Jeg har forhåpentligvis billett til Watchmen premieren 6. mars. Jeg har ennå ikke begynnt å holde pusten. Til det er det altfor mye som kan ha blitt gjort galt. Alan Moore`s Watchmen er en genial tegneserie og bør leses jevnlig. Når en tar utgangspunkt i et mesterverk så bør en kunne redde seg i land på et vis,men 300 var bare form og null innhold. Ikke ulik tegneserien til Miller. Når det kommer til G.I. Joe filmen har jeg knapt en forventning, siden jeg var for gammel til å leke med actionfiguren (jeg sier ikke at jeg aldri har gjort det...).Jeg må og innrømme at jeg har nr. 1 av den norske utgaven av G.I. Joe fra midten av åttitallet og pussig nok nr. 1 av Dark Horse utgivelsene, siden denne har et cover av Frank Miller. Enough said !

Jesper Heyn sa...

Mit keyboard kunne godt trænge til lidt sæbevand ja, men grunden er ikke Adam West. Hvis alternativet til den gamle hysterisk morsomme film er en grædende touchy-feely-Batman, så tager jeg underbukser udenpå trikoten og medfølelse med ænder hver gang det skal være! Batman ellers er jo så emo at han burde være på t-shirts med Linkin Park.

Og så er jeg da ked af at du slet ikke nævner de helt fantastiske Hellboy-film. Der er både nazi-ninja-skurke, cthulhuide monstre og hvad der ellers skal krydses af på listen for at skabe den perfekte film.

l.g. sa...

Når det gjelder Hellboy-filmene så har jeg ikke kommet lenger enn halvveis m.h.t. Marvel sine filmatiske mesterverk. DC neste og så kommer vi til tegneserieforlaget som nesten har insistert på at filmene basert på deres tegneserier bør være av kvalitet. Dark Horse Comics.


Batman = emo ???? Hva er nå egentlig dette emo tullet ? Og hvor ligger Linkin Park ? Og til slutt : Skal underbuksene være under trikoten ?