lørdag 7. februar 2009

Turgåing som kunst



Jeg hadde egentlig bare tenkt å skrive om en tegneserie og som er et fransk-japansk samarbeidsprosjekt. Serien heter Icaro og er skrevet av franskmannen Moebius ( Jean Giraud ) og tegnet av Jiro Taniguchi. Slike samarbeid skjer ikke ofte og det ble en bra serie ut av det, men så slo det meg at navnet på tegneren var da rimelig kjent. Jeg undersøker litt og finner to andre serier av samme tegner jeg faktisk har lest. Den første laget han med forfatteren Jinpachi Mori og heter Benkei in New York. Den andre er sannsynligvis en av de beste japanske tegneserier jeg noensinne har lest, The Walking Man. Her har Taniguchi stått for både manus og tegninger.



Så litt om Jiro Taniguchi : Han ble født i prefekturet Tottori i 1947. Det er litt uenighet om han debuterte i 1970 eller 1972 med serien Kareta Heya. Siden debuten har tegnet hardkokte serier og serier basert på klassisk japansk litteratur fra Meiji epoken og rimelig mye annet forskjellig. I 1990 laget han i The Walking Man og Benkei in New York ble utgitt i perioden 1991-96 i magasinet Big Comic Original Zokan. Icaro kom i 2001/2. Som enhver manga artist er produksjonen hans mange ganger større enn nevnt her.

Til slutt litt om seriene : Icaro er ,som det nesten går frem av tittelen, en oppdatering av Ikaros-myten. Handlingen er lagt til en fremtid hvor de store internasjonale selskapene styrer. Et av dem driver forskning på en ung mann, Icaro, som kan fly. Denne unge mannen forelsker seg i en av de kvinnelige ansatte og vips har vi en historie med en Moebius-vri. Benkei in New York er en rekke korte og hardkokte fortellinger. Hovedpersonen er en leiemorder med et stort hjerte og som får høyst varierte oppdrag i løpet av boken. Glimrende fortalt og ypperlig illustrert av Taniguchi. Og et strålende eksempel på Manga Noir. Og så The Walking Man. Dette er en tegneserie hvor hovedpersonen stort sett er ute og går tur. Det skjer nesten ingenting og det gjør den genial. Glimrende fortalt og tegnet blir den som en meditasjonsøvelse hvor vi følger hovedpersonen på hans spaserturer. Denne serien er en av de seriene, jeg har lest, som bryter mest med den vanlige japanske tegneseriens krav til action. Alt i alt er det bare å konkludere at Jiro Taniguchi er en tegneserieskaper jeg skal lese mer av.

Ingen kommentarer: