mandag 2. februar 2009

Hva pasifister leser mens de er i skapet

http://www.2000adonline.com/?zone=thrill&page=profiles&choice=rogueJeg har tidligere snakket mye om 2000 A.D. Så dette blir siste gangen på en god stund. Et av bladets mest populære serier startet i prog 228 i 1981 og heter Rogue Trooper. Her blir vi introdusert for en fremtid preget av universell krig og hvor det er to supermakter som kjemper mot hverandre. (kald krig noen ?) Hovedpersonen er den siste G.I. (Genetic Infantry). Resten er drept fordi en av deres egne generaler har forrådt dem. Hver av disse hadde fått innoperert en biochip, hvor hver enkelts personlighet blir lagret. I påvente av nye klonede kropper Disse biochipene er plassert i hjelmen, ryggsekken og geværet hos Rogue Trooper. Historien begynner med at Rogue Trooper har desertert for å finne forræderen. Dette fører han ut på endeløs vandring på planeten NU-Earth, hvor akkurat denne delen av krigen utkjempes.


Selv jeg må innrømme at dette egentlig passer best for de ikke helt utvokste, men jeg liker det allikevel en hel haug ( jeg har avtjent 16 måneder siviltjeneste også ). Og den viktigste grunnen til det er alle de briljante tegnerne som har jobbet med serien. Skaperen, og forfatteren de første årene, Gerry Finley-Day gjorde også en utmerket jobb. Finley-Day forsvant fra tegneserieindustrien sent på åttitallet etter redaksjonelle konflikter i 2000 A.D.

Til slutt noen ord om noen av de tidligste tegnerne. Den mest kjente er Dave Gibbons. Han har siden gjort seg en smule bemerket med bl.a. Watchmen m/ Alan Moore, Martha Washington serien sammen med Frank Miller og nå sist boken Watching the watchmen
I 1981 hadde Gibbons allerede jobbet på mange av 2000 A.D.s serier. En annen tegner var New Zealandske Colin Wilson. Han hadde tidligere jobbet med Judge Dredd. Wilson hadde ambisjoner om å jobbe i det fransk-belgiske albumformatet og skapte først sin egen serie, Rael. Siden ble han fast tegner av Blueberry`s unge år. Først skrevet av skaperen av serien, Jean-Michel Charlier og etter dennes død av Francois Corteggianni. Han har tegnet 6 album i denne serien. Og til slutt vil jeg nevne Brett Ewins. Han har tegnet et utall av 2000 A.d.`s serier og også tegnet litt for D.C. og Vertigo. Sammen med forfatteren Peter Milligan laget han serien Johnny Nemo. I USA ble den utgitt på det nå nedlagte forlaget Eclipse Comics ( som for øvrig ga ut veldig mye bra ). Sammen Steve Dillon startet han antologiserien Deadline. I 2001 hadde han et sammenbrudd grunnet overarbeid og er nå godt over til å bli kunstmaler på heltid.

Til slutt er det bare å nevne at Dynamite Entertainment (Battle Star Galactica, Red Sonja og The Boys) har overtatt rettighetene til trykke opp og også utvikle nye serier av 2000 AD sine serier. En kan vente seg bl.a. en Judge Dredd historie skrevet av John Wagner og Garth Ennis.

Ingen kommentarer: