tirsdag 19. mai 2009

Oppsamlingsheat


Som min vane tro er så følger jeg ikke opp på løfter gitt i tidligere blogger. Så i stedet for å avslutte listene skal jeg heller skrive om tre serier med det til felles at de alle er mer eller mindre selvbiografiske og at alle tre serieskapere er født rundt midten av 70-tallet.

Den første serien er K. Thor Jensen`s ( Offisiell hjemmeside : http://www.shortandhappy.com/ ) Red Eye, Black Eye. Serien starter med at Thors tilværelse raser sammen. Han mister kjæreste, jobb og leilighet omtrent samtidig og kommer frem til at det eneste han da kan gjøre er å sette seg på Greyhoundbussen og foreta den store reisen. Dette uten at han har penger til det og ikke har noen plan med reisen. Reisen viser seg å bli 16000 km og leseren blir introdusert for en rekke snodige karakterer Thor møter i løpet av reisen. Tegningene i serien kan muligens sies å være lik skisser fra en tegnefilm, med en grov og markant strek. Alt i alt en serie som bør leses.

Neste serie er Paul Hornschemeier`s (http://www.margomitchell.com/indexff.htm) The Three Paradoxes. Her har hovedpersonen vendt tilbake til hjembyen. Og prøver å komme til en slags forståelse med sin far. Denne er en stille og distansert mann. En stor del av serien handler om disse samtalene og hovedpersonens jakt på svar. Denne delen av serien er tegnet i stil som kan minne om Adrian Tomine, bare i farger. Det er også sekvenser hvor hovedpersonen husker tilbake til ungdommen og dette kan minne om Dennis the menace. Det er også en lengre historie om hva som skjedde med broren Matt. Dette er en annerledes måte å fortelle en historie innenfor denne typen serier og det fungerer glimrende.

Siste serie er Gene Luen Yang`s (http://www.humblecomics.com/ ) Amerikansk Kineser. Her starter serien med at hovedperson Jin wang flytter fra San Fransisco`s Chinatown og ut i de hvite, hvite forstedene. Her får han problemer med å passe inn. Problemene består av bl.a. mobbing og vanskeligheter med å finne venner. Parallelt med denne historien fortelles også den taoistiske myten om Apekongen og hans bravader. Serien har ,av forståelige grunner, høstet mye kritiker ros og priser. I 2006 var den en av finalistene i National Book Awards kategori for ungdomslitteratur. Seriens tegninger er enkle, effektive og tydelig inspirert av Herges klare linje. Denne serien dukket bare opp på norsk og var en av de virkelig positive overraskelsene av de tegneseriene som ble oversatt til norsk i 2008. Den andre var samlingen med de tre fortellingene om Nestor Burma skrevet Leo Malet og adaptert til tegneserier av Jacques Tardi.

Ingen kommentarer: