torsdag 25. november 2010

Ha ! En liste !

Så ble det ennå en liste i år. Variert er den også. Eller gensyn med Heisenberg er et eksperiment og hvor en kan kalle det en graphic novel med vektlegging på novel. Det er ingen overdrivelse å kalle prosjektet ambisiøst og jeg skal skrive mer om denne senere.

Oscar K/Teddy Kristiansen : Eller Gensyn Med Heisenberg
Kevin Huizenga kommer fra Saint Louis, Missouri og har laget en litt sjarmerende bok om mennesker og dyreliv. Jeff Lemire derimot har i de siste årene virkelig gjort seg bemerket. På Vertigo har han utgitt den grafiske romanen The Nobody og tegner og skriver serien Sweet Tooth. Det første biblioteket har fått inn er samlingen av de tre historiene i Essx County. Historien er lagt til en alternativ versjon av hans barndoms Ontario County. Denne har jeg heller ikke lest, men jeg gleder meg en hel haug.

Kevin Huizenga : The Wild Kingdom

Jeff Lemire : The Collected Essex County
The Unwritten blir bare bedre og bedre og det samme er tilfelle Northlanders. Det må i grunnen være hvorfor jeg har begynt å abonnere på begge. Criminal er bortimot perfekt og dette er den femte geniale historien. Cary Nord er ikke en like stor tegner som Barry Windsor Smith, siden de begge har tegnet The Tower of the Elephant. Allikevel er teamet Busiek/Nord rimelig okei.

Mike Carey/Peter Gross : The Unwritten : Inside Man

Brian Wood/Leandro Fernandez : Northlanders Book Four

Ed Brubaker/Sean Phillips : Criminal : The Sinners

Kurt Busiek/Cary Nord : Conan : The Tower of the Elephant
Murder Mysteries er enda en av de seriene en må kjøpe inn på nytt fordi noen velger å låne noe uten og registrere det. Brendan McCarthy tegnet Skin etter manus av Peter Milligan. Han har tegnet en rekke andre ting, bl.a. en god del Judge Dredd historier, og med Fever har han skapt en del kontroverser blant Spider-Man fansen.

Neil Gaiman/P Craig Russell : Murder Mysteries

Brendan McCarthy : Spider-Man : Fever
Endelig har biblioteket fått den første Corto Maltese historien, Balladen om det salte hav. Det som er litt trist er at den er i farger og at Egmont, sammen med de 6 andre albumene, har forminsket formatet. De er i det minste innbundet.

Hugo Pratt : Corto Maltese : Balladen om det Salte Hav

Hugo Pratt : Corto Maltese : Karibisk Suite

Hugo Pratt : Corto Maltese : Under Sjørøverflagg

Hugo Pratt : Corto Maltese : Makt og Magi

Hugo Pratt : Corto Maltese : De Søte Drømmers Lagune

Hugo Pratt : Corto Maltese : Keltiske Drømmer

Hugo Pratt : Corto Maltese : I Sibir
Med A Distant Neighborhood 2 avsluttes denne uendelig vakre fortellingen om mannen som plutselig våkner opp som fjortenåring. Moto Hagio regnes som grunnleggeren av Shojo Manga(ment for jenter 10-18)og hun er også en av de største japanske serieskaperne gjennom tidene.

Jiro Taniguchi : A Distant Neighborhood vol. 2

Moto Hagio : A Drunken Dream and Other Stories
Så to samlinger med klassiske avisserier og en bok med et utvalg av EC Comics serier.

Milton Caniff : Steve Canyon 1947-1954

Dashiell Hammett/Alex Raymond : Agent Corrigan 1934-35

Diverse/Diverse : Iskalde Grøss : Utvalgte Serier 1950-1955
Hvorfor det er behov for å gi ut to innbundne serier med Pondus fatter ikke jeg, men det gjør visst de fleste andre.

Frode Øverli : Pondus : Eliteserien 8
Til sist to bøker som ikke er tegneserier, men hvor bildene sier alt og fordi en bør like denne type illustrasjoner.

Steve Holland : Sci-Fi Art

John Freeman : Sci-Fi Art Now

2 kommentarer:

Jo sa...

Av Lemire har jeg lest The Nobody og første nummer av Sweet Tooth. Jeg antar at Essex County ligner mest på den førstnevnte som for øvrig kan anbefales. Sweet Tooth er en spesiell "etter katastrofen"-historie, men et nummer er nok for lite til å få et skikkelig inntrykk av serien.

Busiek og Nords Conanhistorie kom vel på norsk i fjor i utgivelsen "Elefanttårnet og andre historier" (Jeg har ikke lest den men tittelen kan vel ikke være til å ta feil av?).

Selv om det er bra at en del klassiske Corto Maltese-historier har kommet på norsk (flere for første gang), skulle jeg nok alt i alt ønske at denne boksen ikke hadde kommet. Det alt for lille formatet har nok skremt bort mange potensielle kjøpere. Derfor solgte utgivelsen for dårlig til at boks 2 med resten av historiene vil bli utgitt. Det har sikkert også redusert muligheten for at vi noen gang vil få presentert denne klassikeren på norsk i det formatet den fortjener (ut over de albumene som kom på slutten av 80-tallet).

Lars Gundersen sa...

Essex County ser veldig spennende ut. Så spennende at jeg gikk hen og kjpte den første samlingen av Sweet Tooth. Dette på tross av at hovedpersonen har horn på hodet. Vel, jeg hadde lest en kort preview på serien tidligere, men Essex County var nok til å overbevise meg om at Sweet Tooth og må være bra.

Når det kommer til norske utgivelser som nå selges på supermarkeder og Narvesen har jeg gitt opp å følge med. Jeg var innom Narvesen på Maxi på Sandnes her om dagen. De hadde minst femten forskjellige interiørblader og så mye porno en kunne ønske seg, men ingen tegneserier. Og hvilke titler er det som kommer ut regelmessig lenger. Annet enn Pondus, M, Fantomet, Donald og vitterlig Conan ?

M.h.t. Egmont og Corto Maltese så kan en godt si at de både skjøt seg selv i foten og la ut godt med selvskudd for å være på den sikre siden.