mandag 6. august 2012

Shoot to thrill ?

Garth Ennis er en tegneserieforfatter som ikke har mye til overs for superhelter. Noe han får vist til fulle i serien The Boys (biblioteket har de 8 første samlingene), det enkeltstående albumet The Pro (tegnet av Amanda Conner og Jimmy Palmiotti) og når han fikk frie tøyler med Marvel`s The Punisher. Med sistnevnte fikk han vist hvor morderisk gal denne vigilanten egentlig er og gjennom en del fornøyelige historier introduserte han sin egen versjon av gladvold til Marvel`s lesere. En del av disse tegnet av partneren fra The Preacher, Steve Dillon. Ennis debuterte på det amerikanske markedet som forfatter av Hellblazer i 1991, 21 år gammel. I 1993 overtok han tittelen The Demon etter Alan Grant. Etrigan the Demon var skapt av Jack Kirby, som i sin tur hadde basert figuren på noe han lånte fra en av de første historiene med Hal Foster`s Prins Valiant.

Sommeren 1993 og årets store crossover begivenhet hos DC var Bloodlines. Som de fleste andre var denne også drepende kjedelig og helt uforståelig unødvendig. The Demon var en del av denne og i The Demon Annual 2 dukket Tommy Monaghan a.k.a. Hitman opp for første gang. En veteran, og siden leiemorder, fra den første Gulfkrigen blir han bitt av en utenomjordisk slyngel og får til gjengjeld røntgensyn og ikke altfor godt fungerende telepatiske evner. Så med en vri verdig Ennis får en en superhelt som fortsetter å livnære seg som leiemorder, men med helt klare oppfatninger om hvem han kan drepe eller ikke. Monaghan er født og oppvokst i den irske delen av Gotham City. Foreldreløs og oppdratt av nonner fant han farsskikkelsen i sin beste venns onkel, den tidligere leiemorderen og nå pubeier Sean Noonan. Monaghan`s partner in crime er Natt The Hat.
The Demon går inn i 1995 og i 1996 dukker The Hitman opp. Tegneren var John McCrea som Ennis hadde samarbeidet med på For a Few Troubles More, Dicks, The Demon og senere med en miniserie av The Boys. I de tre første heftene blir Monaghan gitt oppdraget å drepe The Joker. Han lykkes nesten, for hvis ikke hadde DC universet blitt et mye tristere sted, for så bli involvert med en ny type skapninger fra helvete. Han treffer på Green Lantern og det hele er meget morsomt og med en litt neddempet grad av vold. Det som gjør serien verdt å lese er allikevel Ennis` evne til å skildre det hverdagslige på en troverdig og genuin måte. Kameratskap, kjærlighet og ikke minst alt trøbbelet hovedpersonen har på jobben. Serien gikk inn etter 60 nummer + 4 og det var vel også som følge av den uoverenstemmelsen som oppstod mellom Ennis og DC m.h.t. avslutningen av The Preacher. Biblioteket har bare de tre første samlingene av denne serien og de bør en få med seg.

Ingen kommentarer: