lørdag 24. august 2013

En innledning lissom

Jeg leste mine første 2000AD i 1982 da de ennå ble trykket på noe som var farlig likt avispapir og kom i tabloidformat. En venn av meg hadde bodd et år i England og vært fornuftig nok til å samle på denne eminente tegneserietrykksaken. Og blant innholdet var Strontium Dog av John Wagner/Carlos Ezquerra, Rogue Trooper av Gerry Finley-Day/Dave Gibbons og new zealandske Colin Wilson (har tegnet de seks første albumene i serien Blueberrys unge år), Nemesis av Pat Mills/Kevin O`Neill og Judge Dredd skrevet av John Wagner og Alan Grant og tegnet av Mike McMahon(som har fortjent å være mye mer berømt og anerkjent enn hva tilfellet ble), Ron Smith (dessverre) og en av de virkelig store favorittene, Brian Bolland.
To år senere kom Dommer Dredd ut på Atlantic forlag og de første heftene bestod nesten utelukkende av Bolland tegnede historier. Siden kom de lengre historiene, med flere tegnere, The Cursed Earth og nesten hele Judge Caligula, men dessverre gikk bladet inn etter bare elleve hefter (i 1991 kom det fire hefter på Bladkompaniet, men disse var i hovedsak tegnet av Ian Gibson som aldri klarte å komme opp igjen på det nivået han var på med The Ballad of Halo Jones). Historiene i heftene fra Atlantic var norske oversettelser av Eagle Comics sine amerikanske utgivelser og fargelagte. Noe jeg godt kunne vært foruten, det vil si fargene.
Bolland begynte å finne arbeid over dammen tidlig på 80-tallet og noe av det første han tegnet var et av kapitlene i den 72 sider lange historien i nr. 200 av Justice League of America. For de som måtte være interessert så finner en denne historien i svarthvitt i Gigant 2 og 3 1984. Neste gang skal faktisk skrive litt mer om Bolland og ikke bare ramse opp etter hukommelsen.

Ingen kommentarer: