tirsdag 27. august 2013

Fortsettelsen på innledningen under, gitt

Brian Bollands store gjennombrudd utenfor Storbritannia ble den 12 hefters maxi-serien Camelot 3000. Den første i sitt slag utgitt av DC for det som er det direkte markedet. Det vil si at det ikke blir solgt i vanlige kiosker, avisutsalg og lignende, men går kun til spesialbutikkene, som det var blitt en god del av på denne tiden. Bolland jobber ikke raskt og det tok nesten to og et halvt år å få denne ferdig (des.1982-apr. 1985). Han gjorde jo heller ikke alt alene og rentegnere på serien var Bruce Patterson, Dick Giordano og Terry Austin.
Forfatteren var Mike W Barr som har dette som et av sin karrieres høydepunkt. De andre er serien Maze Agency (som biblioteket hadde en samling av og som nå er borte fra hyllene) og til nød Batman: Son of the Demon med Jerry Bingham. Ellers har han skrevet forferdelig mye vrøvl (han skal ha litt credit for sitt samarbeid med Jim Aparo (1932-2005) på Batman and the Outsiders, men det ble litt bra mest fordi Aparo var en fantastisk tegner).
Jeg er klar over at jeg har skrevet om Camelot 3000 tidligere, men det får så være. Det er en serie jeg kan lese i morgen og bli like imponert over som jeg ble når jeg leste den første gang i svarthvitt i Gigant i 1984-85. Ideen om at Arthur Pendragon skal frelse og frelse et fremtidig Storbritannia og senere verden fra utenomjordiske inntrengere er piskadausen genial.
Sir Tristan gjenfødt som kvinne, Mordred som assistenten til generalsekretæren i Verdensrådet og den onde, onde Morgan Le Fay. Og unggutten Tom Prentice som prøver å holde styr på alt som skjer rundt ham. Og kanskje den største mytiske helten av dem alle, Arthur med sitt sverd Excalibur. Så mye bedre enn dette vil det aldri bli og Bolland fikk vist at han som tegner er i verdensklasse.
Hans neste prosjekt ble Batman: The Killing Joke skrevet av en som er en litt bedre forfatter enn tidligere nevnte Barr, selveste Alan Moore. Påbegynt i 1986 og gitt ut 1988 ble det til den nest beste Batman historien gjennom tidene. I løpet av noen og seksti sider får vi et innblikk i en av de mest gåtefulle seriefigurene noensinne. I løpet av trettiåtte årene siden han dukket opp første gangen (Batman nr. 1 1940) hadde leserne av Batman/Detctive Comics vært uvitende om hvem denne mannen hadde vært og hva som drev ham til å bli The Joker.
Nå skal ikke jeg gi meg videre inn på hvor bra denne serien er. Det får hver enkelt finne ut. For er det to superheltserier en bør lese før en går bort er det denne og Frank Miller`s The Return of the Dark Knight. Og for de som vil finne ut hva slutten egentlig var ment å være kan lese svaret på i The Beat her.

Ingen kommentarer: