torsdag 15. august 2013

Ville vesten er nesten som før (The Prequel))


Noe jeg har nevnt før er franske og belgiske serieskaperes evne til å lage uhyre realistiske, troverdige og underholdende serier fra det ville vesten.
Eksempler på dette er: Charlier/Girauds Løytnant Blueberry, Greg/Hermanns Red Kelly og Harle/Blanc-Dumonts Jonathan Cartland. Forut for disse kom belgiske Jije eller Joseph Gillain (1914-1980) med sin karakter Jerry Spring. Denne figuren debuterte i bladet Le journal de Spirou i 1954. Det kom i alt 26 historier, de fleste 44 eller 46 sider lange og tegnet av Jije. Det siste albumet derimot, Colere Apache (1990), var det Festin/Franz Drappier (sistnevnte har jeg skrevet om her) som stod bak.

Jerry Spring er fantastisk tegnet. Hovedpersonen er det ville vestens svar på Tintin. I stand til å løse alle oppgaver, lynrask med pistolen, intelligent, modig, trofast mot venner og egentlig så likandes at det kan bli litt for mye av det gode. Som faste følgesvenner har han hesten Ruby og det som innimellom blir det humoristiske innslaget, meksikaneren Pancho. Til hesten har han nesten samme forholdet som Lucky Luke og Jolly Jumper har og Pancho er til betydelig mer hjelp enn hva Rattata noensinne var for Luke. Innholdsmessig varierer det fra meksikansk revolusjon, sammenstøt med banditter, konfrontasjoner med indianere og et ublidt møte med rasisme i form av Ku Klux Klan. Det hele skildret på en måte som virker mer nåtidig og moderne enn en skulle tro når en ser hvor gamle disse seriene har blitt.


Jije skrev ikke alle historiene selv. På en av dem fikk han hjelp av Rene Goscinny, Jacques Lob skrev flere, Maurice Rosy (skrev historiene om Atilla og med Derib som tegner og skrev de Franquin tegnede Sprint-klassikerne Ned med diktatoren og Stillhetens pirater) skrev et annet og sønnen Phillip skrev ikke mindre enn åtte historier. Han fikk også hjelp til tegnearbeidet med albumet Veien til Coronado fra 1962. Hjelperen var den da nokså ukjente Jean Giraud. På norsk har det ikke kommet noen album med Jerry Spring, men i følge comicwiki.dk har alle historiene med unntak av den siste blitt utgitt i det tidvis geniale heftet Colt. Dette kom ut i perioden 1978 til 1990. Spring episodene dukker først opp i nr. 2 1978 og den siste ble publisert i nr. 9 1987. Så da er det bare å finne en bruktbutikk og kjøpe disse heftene fordi Jerry Spring kan trygt kalles en udødelig klassiker i det tyvende århundre.

1 kommentar:

Jo sa...

Jeg kan bare slutte meg til anbefalingen.

Det var Jijé som anbefalte sin assistent Giraud når Charlier lette etter en tegner til en ny westernseriee. Serien het opprinnelig Fort Navajo men fikk etterhvert navnet Bluberry.

Jijé tegnet for øvrig halvparten av det fjerde Bluberry-albumet(22 av 46 sider), men er ikke kreditert siden dette ble gjort som en vennetjeneste mens Giraud var i USA.