torsdag 16. juni 2016

"Kjærlighetens" pris

Chester Brown har lenge vært en serieskaper, innenfor det en kan kalle alternative serier, som har skapt oppmerksomhet. Med serier som Yummy Fur, Ed the happy clown, Louis Riel, The Playboy, I don`t like you og Paying for it. I sistnevnte forteller han hvordan han som skilt fant det mye enklere og mindre problematisk å kjøpe sex enn å finne en partner som ikke tar betalt. Det hele endte med at han giftet seg med sin favorittprostituerte. Om det kan regnes som en lykkelig slutt får andre avgjøre. Nå er han her med boken Mary wept over the feet of Jesus og hvor hovedfokuset er på prostitusjon i bibelen.

Det gamle testamente er en samling av ymse fortellinger og påbud. Hvor en ikke får spise skalldyr, men gresshopper går fint. Med to skapelsesfortellinger og en 300 alen lang båt som rommet to av all verdens skapninger. Da er det vel ikke så rart at noen av disse historiene har de som selger seg for betaling i hovedroller. Disse fortellingene har Brown funnet frem til og illustrert på en glimrende måte.
Så tar han fatt på det nye testamente og her er det mindre å finne. Det er jo Maria Magdalenas tidligere karriere (noe som ikke har blitt slått 100 % fast av historikere) før hun ble en av disiplene. Hvorvidt Jesus skulle ha hatt et sexliv er meg rørende likegyldig og jeg kan ikke se for meg at han skulle betalt eller blitt betalt for å gå til sengs med denne påståtte gledespiken. Brown har også noe å si om Jesu aller nærmeste.
Undertittelen på boken er religiøs lydighet og avslutningsvis tar han for seg Jobs bok. I følge filosofen Peter Wessel Zapffe en av verdenslitteraturens mest blasfemiske tekster. Om gud og djevelen som inngår et veddemål for å teste Jobs gudfryktighet. Innholdsmessig kunne denne boken vært mye mer interessant men tegningene drar i helt klar positiv retning. Ikke en serie en må lese. Snarere en kan ta for seg når en har tid til det.

1 kommentar:

Jo sa...

Litt pirk: Ed the happy clown, The Playboy og I Never liked you er alle samlinger av historier fra Yummy Fur-bladet.

For øvrig inneholdt også mange nummer av Yummy Fur bibelhistorier. Brown adapterte Markus-evangeliet og deler av Matteus-evangeliet (fortsatt i Underwater, men aldri fullført).