tirsdag 14. juni 2016

War, huh, yeah What is it good for (2)

Med premieren på tv-serien Preacher (22.05.) blir det igjen ny blest om den serien Garth Ennis huskes best for. Det har i grunnen vært mer stille rundt Ennis siden serien endte i 2000. Han har skrevet en rekke serier uten at disse har hatt den helt store kommersielle suksessen. Nærmest har vel seriene Punisher og The Boys kommet med sin gladvold over hele linja. Selv har jeg vel gått litt i metning når det kommer til dette (skjønt det var mange rasende festlige situasjoner beskrevet i hans utgave av The Punisher). Men nå var det ikke disse seriene innlegget skulle handle om, snarere War Stories volume 3.

Først må jeg nevne at Ennis er en av de få store som skriver krigsserier og det som gjør dem så bra er hans evne til å beskrive krigens forferdigligheter på en human måte. Hvor menneskene står i sentrum og hvor han gjennom innsikt og glimrende bruk av dialog gjør dem levende for leseren. War Stories 1 og 2 kom på Vertigo som miniserier i perioden 2001 til 2003. Nummer tre ble utgitt på Avatar og kom ut 2014-2015. Hvor de to første hadde glimrende tegnere (bl.a. David Lloyd, Dave Gibbons og Cam Kennedy) er Avatar seg lik og belemrer Ennis med de sedvanlige middelmådighetene forlaget bruker altfor ofte. Nå gjør det ikke så store utslag siden Ennis historier er aldeles glimrende.
Samlingen inneholder tre historier. Den første forteller om den 19 år gamle gutten fra midtvesten som ender opp som maskingeværskytter i en B17 Flying Fortress. Hvor det beskrives hva disse ble utsatt for i luften og med ekstra uhell også på bakken. Hvor bare det å overleve blir det viktigste inntil vår helt treffer et par av dem han kjemper for. Hovedpersonen i historie to er en av de få som overlevde ghettoen i Warzava og 30 år senere er tankkommandant i IDF. Her beskrives et av de største tankslagene etter 2. verdenskrig og det ble utkjempet mellom USA støttede Israel og Syria, som på sin side mottok ustrakt støtte fra Sovjetunionen, om hvem som skulle ha kontrollen over Golanhøydene.
Rachel er 15 år og det er tidlig i 1945. Hun og familien flykter gjennom Øst-Preussen for å unnslippe den røde armes fremrykking. Og denne hærstyrken hadde virkelig noe å hevne. De blir reddet av et tysk tankmannskap (som mye annet hadde denne sluttet å fungere) med svarte uniformer dekorert med dødningehoder. Rachel blir konfrontert med sovjeternes ødeleggelse. For så å oppdage hva hennes redningsmenn hadde bedrevet lenger øst. Og da er det bare å vente på volume 4.

Ingen kommentarer: