mandag 5. august 2013

Kunst i tegneserier (IV)

Har hatt ferie, igjen!! Og selvfølgelig har jeg fått lest tegneserier. To av disse er det femte og sjette albumet i serien som er laget i samarbeid med dette lille galleriet i Paris, Louvre. Denne gangen dreier det seg om Christian Durieux: An Enchantment og Hirohiko Araki: Rohan at the Louvre. Sistnevnte er en veletablert mangaka (født: 1960) og hvis mest populære serie er JoJo`s Bizarre Adventures. Denne har blitt utgitt siden 1986 og kommer fremdeles i Weekly Shonen Jump.
Noe av det første Christian Durieux (født: 1965) gjorde var en kort tegneseribiografi om forfatteren Andre Malraux (Menneskets lodd) i samarbeid med Guy Delisle. Etter denne samarbeidet han med Jean Dufaux. Etter dette nok et samarbeid med Delisle og deres futuristiske thriller Foudre. Siden har han bl.a. tegnet album med manus av Jean-Pierre Gibrat.
An Enchantment har fått undertittelen A Graphic Poem og Durieux får her virkelig vist sitt talent for det lyriske. En eldre statsmann skal gå av og festen holdes i Louvre. I løpet av kvelden blir han kjent med en mye yngre kvinne og trekker seg tilbake fra festlighetene. Samværet dem i mellom holder seg til samtalen og det fysiske blir ikke nevnt. Der de slentrer gjennom salene i dette eventyrslottet fylt med skatter. Det er så vakkert!! Vakkert tegnet, vakkert fortalt, en føler seg vakrere ved å lese den og slutten som bare gjør denne historien fullkommen. Panegyrisk jeg, nei!
Rohan Kishibe er en ung manga artist. På besøk hos sin bestemor konfronteres han med en historie fra barndommen. Samtidig som han møter en vakker og mystisk kvinne. Det hele dreier seg om en japansk maler fra 1600-tallet. Hvis malerier skulle kunne fremvise den mørkeste nyansen av svart noensinne. Da alle bildene utenom ett har forsvunnet må vår helt oppsøke det siste, som befinner seg i Louvres dype kjellere. Vi får så en Indiana Jones lignende guidet tur gjennom dette museet og Araki får vist oss en rekke av bildene som har gjort dette bygget mer berømt. Nå er det ikke noe å utsette på Arakis tegninger og historie, men en må ha sansen for hvordan japanere lager serier. Ellers er dette framifrå tidtrøyte.

Ingen kommentarer: