På førsteplass kommer All-Star Superman av Grant Morrison (som er en del av denne britiske treenigheten som også består av Alan Moore og Neil Gaiman og hvor en ikke kan si om Morrison er ånden eller sønnen, gud er han ikke) og Frank Quitely. De beste Supermannhistoriene noensinne og hvor Morrison beveger både hode og hjertet hos leseren. Det er nesten umulig å få rost denne serien nok. Ville gjøre enhvers romjul mye bedre.
Så var det serien som har ligget lenge på førsteplass over de beste superheltseriene gjennom tidene. Watchmen (Alan Moore/Dave Gibbons) er intet mindre enn genial og så bra er historien at den gjør Zack Snyder`s middelmådige filmatisering av serien mye bedre enn den fortjener. Denne virkeligheten befolket med maskerte vigilanter, gud og en bunnfrossen kald krig. En serie jeg aldri blir lei av å lese og jeg har vel sett filmen minimum seks ganger.
Ex Machina er en serie som jeg synes kommer i skyggen av andre av Brian K Vaughan`s serier Y-The Last Man og Saga. Her handler det fra en virkelighet hvor det bare finnes en superhelt. Heller ikke så super, men har kommet i kontakt med noe utenomjordisk materiale. Så super er han at han blir valgt til borgermester i New York. Tony Harris har ingen problemer med å skildre problemene som oppstår med å håndtere disse oppgavene.
Tony Harris var også med å skape Starman sammen James Robinson. En serie som nå er samlet i seks store bind og burde leses av alle. Den som overtok for Harris var vår danske venn Peter Snejberg. Dette er en serie hvor en blant annet lærer at en av inngangene til helvete er skjult i en Hawaiiskjorte og det en ikke visste om finske 50-talls designere.
Planetary er en serie som overskrider definisjonen superheltserie. Det er en av de mange tingene som gjør denne serien glimrende. Det at historiens sjefsskurker minner tilforlatelig på De Fantastiske Fire, at en ser restene av Mothra og at Doc Savage dukker opp etter ha vært innesperret i en fjellhule i 50 år. Denne serien må bare oppleves.
En annen av Ellis`serier var The Authority. Her bør en bare få med seg det skrevet av Ellis. En superheltgruppe som, mer eller mindre, overtar styringen med alle internasjonale affærer i det godes sak. Og en kan jo tenke på det som ble sagt i sin tid: Veien til helvete er brolagt med gode forsetter. Nok en serie av Ellis som burde føre til en utvidelse av treenigheten nevnt ovenfor. Briljant tegnet av Bryan Hitch.
Daredevil er en serie som i de siste 35 årene har hatt en rekke høydepunkt og disse skrevet av Mark Waid, Ed Brubaker, Brian Michael Bendis og Frank Miller. Det at har vært en rekke glimrende tegnere involvert er jo heller ikke en ulempe. Historien om tidenes første blinde superhelt og som sjelden ser noen problemer med å forene det han gjør på dag og nattestid.
The Return of the Dark Knight kommer så langt ned på listen fordi jeg ennå ikke har lest The Dark Knight III, The Dark Knight Strikes Again var virkelig dårlig, og fordi etter Holy Terror er jeg bekymret for hans mentale helse. Det det er å si om Return er at det er så bra det blir og hva skjer når superhelter blir gamle.
Til slutt to serier som har mye til felles. Marvel Zombies av Robert Kirkman og Sean Phillips, her er det snakk om første samling, er en fornøyelse. Å se Marvel`s helter som zombier, Iron Man med en ubendig sult og ingen innvoller, Henry Pym kutte opp Black Panther som snacks og hva skjer når Galactus gjør sin entre? Uforglemmelig! Punisher kills the Marvel Universe har jeg ikke lest og den er en de seriene jeg også ønsker meg til jul. Når en ser hva Garth Ennis gjorde med The Punisher senere så er det fantasien som stopper en å se for seg hva han ville gjort når han fikk frie tøyler.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar