mandag 5. september 2016

Hva jeg har lest og ikke skrevet om

Livet er det som skjer mens en er opptatt med noe annet var det en eller annen som i sin tid sa. Nå skyldes ikke manglende innlegg her det at jeg har vært opptatt. Snarere tvert i mot. Virre rundt uten formål og mening har vært prioritert. For så til slutt ende opp foran boksen som ynder å kvele et hvert tilløp til initiativ eller kreativ tenkning. Hvis en da føler for å legge skylden på noe annet enn seg selv. Men så ble det da litt tid til overs for å lese noen serier.

En av disse var andre samling av Descender.og med undertittel Machine Moon. Hvor Jeff Lemire og Dustin Nguyen fortsetter historien om roboten TIM-21 og hans innvikling i affærer han ikke rår over. Langt fra å være lekekamerat med husets gutt til å bli jaktet på og tatt til fange av de som ikke har mange barnlige kvaliteter tilbake. Og så treffe en av sine «brødre» som ikke har blitt programmert helt likt ham selv. En serie så bra at jeg selv har begynt å abonnere på den.
Serieskaperen Stéphane Levallois The Ark er en fabel, et eventyr og en feberdrøm og hvor serieskaperen har brukt over 150 sider i albumformat på å utforske dette. Forvirrende, poetisk, mystisk og mer enn bare besnærende. Det er på grensen til det overveldende, men det tar seg inn. Første bilde er av en mann som sleper, en tilsynelatende, tom ark gjennom et ørkenlandskap. Noe de fleste av oss nok sikkert har gjort eller forsøkt gjøre. Og fra og med dette bildet starter denne underlige reisen. 
Jeg har nettopp nevnt Garth Ennis og hans War Stories vol. 3 og nå har jeg lest volum 4. Her forteller han to historier og har fått med seg den nesten kompetente tegneren Thomas Aira. Først ut forteller han historien til noen av de 50 000 irene som tjente under britisk kommando under annen verdenskrig. Igjen uten å glorifisere noe av det blodbadet denne krigen var. Det som og hendte med disse frivillige, Irland var jo nøytralt må vite, var at med hjemkomsten ble disse utsatt for grov diskriminering og forskjellsbehandling. Noe den irske staten ikke unnskyldte før i 2013. Historie nummer to handler om tre amerikanske jagerflyvere som flyr eskorte for B29 bombefly som bomber Tokyo og andre byer og med base på Iwo Jima. Hvor en av bombeflygernes kommentarer er at det ikke er militære mål som bombes. Dem er det nesten ingen igjen av. Historien tar oss gjennom månedene i 1945 frem til den fatale dagen i august.

Ingen kommentarer: