fredag 8. september 2017

En tilsynelatende uoppnåelig drøm videre

Desember 1974 og det første nummeret av Metal Hurlant kom ut. Det som kanskje ble den mest toneangivende tegneserieutgivelsen noensinne. De som stod bak var Jean «Moebius» Giraud, Phillippe Druillet og Jean-Pierre Dionnet. Sistnevnte journalist og tegneserieforfatter. Så i april 1977 kom den amerikanske søsterutgivelsen, Heavy Metal, ut. Felles for disse to førsteutgivelsene var at de begge inneholdt en historie skrevet av Dionnet og tegnet av Jean-Claude Gal (1942-1994). Dette var den første av flere disse gjorde sammen.
Nå samlet i Humanoids utgivelse Armies. Først utgitt i svarthvitt og nå i fargelagt utgave. Hvor vidt fargeleggingen var en god ide kan gjerne diskuteres, men gjort er gjort. Forlaget kaller dette den utgivelsen fans av Game of Thrones har ventet på. Noe som ikke helt medfører riktighet. Det som er klart for meg er at dette er en utgivelse jeg har ventet på i minst tyve år. Fra tiden jeg kom over brukte eksemplarer av tidlige utgivelser av Heavy Metal. Der ble Gal fremstilt som et mysterium.
Tittelen Armies er flere serier samlet og som alle viser hvor fåfengt krig virkelig er. Den første historien er om en enorm arme som kontinuerlig drives fremover mot nye erobringer. Så noen kortere og til slutt den lengste av dem, Arn`s revenge. Om kongssønnen som ble gjort til slave og til slutt fikk sin hevn, men ikke tiden til å nyte den. Dionnets historier er mørke, men allikevel med en smule humor.
Det som gjør disse seriene enestående er Gals geniale illustrasjoner. Hvordan fantastiske byer med aldri tidligere sett arkitektur er tegnet med fotografisk nøyaktighet. Det samme gjelder landskap, mennesker og situasjoner. Men der hvor fotografiet bare er et todimensjonalt minne har Gals tegninger en dybde og substans en knapt finner hos noen andre. Gal avsluttet samarbeidet med Dionnet og startet et samarbeide med Alexandr Jodorowsky. Resultatet ble samlingen Diosamante.


1 kommentar:

Jo sa...

Heavy Metal ga også ut en samling på 70-tallet, "Conquering armies". Denne var i sort/hvitt og stort format (litt større enn den nye "luksusutgaven"). Men den nye samlingen har tre ganger så mange sider, så den gamle er på ingen måte en fullgod erstatning.