tirsdag 8. september 2009

Fremtidens krimhelt eller kanskje ikke

John Ostrander og Timothy Truman begynte sitt samarbeide med serien Starslayer hos First Comics og i løpet av denne tiden skapte de sammen figuren Grim Jack. Starslayer ble på sin side skapt av den uforlignelige Mike Grell, som skrev og tegnet de fem første heftene, som igjen ble utgitt på Pacific Comics. Både Ostrander og Truman har siden laget en uhorvelig mange forskjellige serier. Tegneren Truman (http://www.ttruman.com/) har også utgitt flere bluesinfluerte plater og laget tegneserien Dog Moon sammen med Robert Hunter, som igjen har skrevet en rekke tekster til Grateful Dead. Grim Jack dukket opp som biserie i Starslayer nr. 10 og fortsatte til og med nr. 18. Etter dette fikk han sin egen tittel. Denne var det Truman som tegnet, men han ga seg etter 12-15 hefter. Etter dette laget han albumet Timebeavers og det ikke for å hive seg på Teenage Ninja Mutant bølgen som kom senere. Kevin Eastman og Peter Laird hadde så vidt begynt med serien året før i 1984. Eksempler på senere tegnere av Grim Jack er Tom Mandrake (han og Ostrander laget senere den ultimate versjonen av Jerry Siegel (Superman) og DC Comics The Spectre) og avdøde Tom Sutton. Sutton jobbet for de fleste amerikanske forlag før han døde 65 år gammel i 2002.

Hovedpersonen i serien er suprise, suprise Grim Jack. Han eier baren Munden`s og begge befinner seg i byen Cynosure. Cynosure ligger akkurat slik at det er av de viktigste krysningspunktene i multiverset. Et sted hvor forskjellige virkeligheter møtes og befinner seg side om side. Ideen om multiverset har de muligens ”lånt” fra den engelske forfatteren Michael Moorcock ( Elric, Corum, Hawkmoon) og det er vel høyst sannsynlig en viktig teori innen fysikken også. Grim Jack er en blanding av privatdetektiv, problemløser og gun for hire. Tidligere soldat og som er god på bunnen, men det er brådypt.
Oppdragene han får er mildest talt varierte. En av historiene har en artig vri på balladen John og Yoko. Grim Jack ble en av de mest originale science fiction seriene i USA på åttitallet og forfatteren presenterer John Ostrander en del overraskende vrier i løpet av de 81 nr. utgitt på First. Dette var i 1991 og siden har det kommet opptrykk av serien. Biblioteket har volume 2 og volume 1 er rett rundt hjørnet. En bør unne seg å lese denne serien.

2 kommentarer:

Jo sa...

Munden's Bar var back-up-serie i de fleste numrene av Grimjack. Den var vanligvis langt mer humoristisk enn hovedserien, men foregikk i prinsippet i det samme multiverset. Jeg har ingen anelse om Munden's Bar-historiene er tatt med i reprintserien. Det kom også to egne nummer (annuals) av Munden's Bar der det første i stor grad var opptrykk fra Grimjack, mens det andre hadde historier som ikke rakk å bli utgitt fordi Grimjack ble nedlagt (forlaget First gikk dukken i 1991).

Lars Gundersen sa...

Det er ikke Munden`s Bar med i denne samlingen.Ikke at det er de helt store savnet.