tirsdag 19. januar 2010

Hva gjorde man ikke for å endre Image ?

Image Comics ble grunnlagt i 1992 etter at flere av Marvel Comics mest populære tegnere hadde brutt med Marvel og gått sammen om å danne forlaget. En fikk bl.a. Todd McFarlane og Spawn, Erik Larsen og Savage Dragon, Jim Valentino og Shadowhawk, Rob Liefeld og Youngteam og til slutt Jim Lee og hans W.I.L.D.Cats. Bladene var en fenomenal suksess, men disse serieskaperne innså fort at det var bare og ikke noe innhold. Utenom Jim Valentino hadde ingen av de andre tegnerne særlig erfaring med å skrive serier og kampscener er ikke nok til å fylle et helt hefte med, selv om det er snakk om superserier. Den med mest næringsvett var McFarlane og etter Spawn nr 7 inviterte han Alan Moore, Neil Gaiman, og Frank Miller å skrive hver sitt av de fire neste heftene. Grant Morrison ble bedt om det samme med heftene16-18. På denne tiden, rundt 1993, er det en stund siden Moore hadde skrevet mainstreamserier. Fokuset hadde vært på egne prosjekter som From Hell og Big Numbers. Han hadde også sett seg lei på at den eneste påvirkningen han hadde hatt på andre serieskapere kunne synes å være det mørke og dystre fra Watchmen. Før Spawn, hadde han sammen med bl.a. Rick Veitch og Steve Bissette. laget den seks hefters hyllesten til Marvels hefter fra tidlige 60-år med den originale tittelen 1963. Han jobbet også for Rob Liefeld og hans Extreme Stuios, som senere ble Maximum Press og til slutt endte opp som Awesome Entertaiment. Forleggeren her var Jeph Loeb, nå mest kjent som en av forfatterne på tv-serien Heroes og fra en rekke populære serier hos DC og Marvel, ofte i samarbeid med Tim Sale. Denne innledningen ble altfor lang og derfor kommer jeg nå til det jeg egentlig hadde tenkt å nevne. I etterkant av utgivelsen av 1963 innledet Moore et samarbeid med Jim Lee og hans Wildstorm Studios. Moore fikk ansvaret fikk ansvaret for Wildstorm`s flaggtittel og muligheten til åjobbe med en av de største amerikanske tegnerne som slo igjennom på 90-tallet, Travis Charest. Mer om dette senere.

2 kommentarer:

mseriksen sa...

Litt på etterskudd her, men... Du glemte å nevne Dave Sim (Cerebus) som også skrev en episode av Spawn samtidig med de tre andre...

Unknown sa...

Som forøvrig, hvis jeg husker riktig, var femte gangen at Cerebus ble presentert i farger etter de fire historiene i Epic tidlig på 80-tallet.