tirsdag 16. februar 2010

Belgiske tegneserieskapere ved enda en av dem

I perioden 1986-90 kom det ikke mindre enn 7 album på norsk hvor Jean Dufaux enten var medforfatter eller hadde skrevet dem alene. Det kom tre album i serien Tress i Damer skrevet av Dufaux og Jean-luc Vernal. Tegneren var Renaud (Renaud Denauw). En serie om tre unge og yppige detektivdamer hvor alle kom fra forskjellige kontinenter. En serie i Herge-tradisjonen som skilte seg litt ut med at de var vel blodige til tider. Å si at Jessica Blandy ikke var blodig ville være usant, men denne albumserien var ment for et mye modnere publikum enn førstnevnte. Serien har samme navn som i hovedpersonen og Jessica Blandy er en ung, selvstendig og ressurssterk kvinne som allikevel altfor ofte ender opp som offer. Når en ser bort fra det er det både en velskrevet hardkokt krim og Renaud har klart forbedret seg fra det han presterte i Tress i Damer. Det kom som sagt fire album og de to neste i serien ble senere gitt ut i X-9 Spesial. Album nr.4, Blå netter, blir litt spesielt med at Dufaux bruker små utdrag fra Charlie Bird Parker`s liv i historien. I Frankrike har det til nå kommet 24 album i denne serien. Med 90-årene går det norske albummarkedet i dvale og derfor kan det passe med en presentasjon av Jean Dufaux. Han er født i byen Ninove i Belgia i 1949. Med en produksjon så stor og mangeartet blir det en umulig oppgave å liste opp alle albumseriene han har skrevet og de forskjellige tegnerne han har samarbeidet med(og innimellom har han hatt tid til å jobbe som journalist). Noen få blir Grzergorz Rosinski(Thorgal) og serien La Complainte des Landes, Enrico Marini(Gipsy) og Rapaces og Phillipe Adamov(Dayak og Les Eaux de Mortelune) og serien L`Imperatrice Rouge. Og så kjem det je itte kainn : Biblioteket har den komplette 7 binds serien Skyggespil på dansk. Det er bare det at de har jeg ikke fått lest ennå. Det jeg vet er at de er glimrende tegnet av Lucien Rollin og hadde det ikke vært fordi jeg fra naturen side er så lat skulle jeg ha lest dem for lenge siden. Så er en fremme ved 2005 og Egmont Serieforlaget gjør noe uventet. De utgir ikke et, men fire album samlet i en innbundet bok. Skrevet av Dufaux og tegnet av Philippe Delaby, som igjen hadde samarbeidet med Jean-luc Vernal tidligere. Serien heter Murena og den norske undertittelen er : De som skal dø. På fransk er det til nå kommet 7 album i serien. Både Dufaux og Delaby har gjort en grundig research forut for denne serien og handlingen baserer seg på historiske fakta. Hvis en skulle sammenligne med noe kunne en si at dette var tegneseriens motstykke til HBO`s tv-serie Rome. Serien er et strålende eksempel på hvor bra fransk-belgiske albumserier kan være og for de som er interessert noe en bør få lest. Og så skal jeg få lest Skyggespil 1-7 og skrevet et innlegg om det litt senere.

2 kommentarer:

Jo sa...

Vi kan jo bare håpe på at det kommer en ny samling med Murena på norsk når album nr. 8 har kommet på fransk.
Rosinskis fire album i serien Complainte des landes perdues ble utgitt på dansk som "Den forsvundne hedes sang". Denne serien skal nå være gjenopptatt med Delaby som ny tegner.
Rundt 1990 kom to Dufaux-serier tegnet av Griffo på dansk. Av SF-serien "Udødlighedens pris" kom det tre album (like mange som på fransk), og av Giacomo C., som foregår i Venezia på 1700-tallet, kom det dessverre bare 2 (på fransk er det utgitt 15).
Dixie Road (tegnet av Labiano), som foregår i USAs sydstater på 1930-tallet, kan også anbefales. Så vidt jeg vet er bare de to første albumene (av fire) utgitt på engelsk.

Lars Gundersen sa...

Jeg er ikke veldig optimistisk m.h.t. at Egmont kommer med bok nr. 2. Uten at jeg kan si det for sikkert, men jeg tror ikke at bok 1 var noen bestseller. Jeg har både Giacomo C og Udødelighedens pris albumene. Giacomo C. fikk jeg tak i en bruktbu på Sandnes, som ellers hadde et begredelig utvalg av serier og priser som lå skyhøyt over det de var verdt, men siden disse albumene ikke stod i tegneserie indexen fikk jeg begge for mindre enn en 50-lapp.

Et problem med å bestille serier er at biblioteket har en innkjøpsavtale med Capris.no og mesteparten av serier skrevet av Jean Dufaux har de på tysk.