fredag 5. juli 2013

Hvem ville ikke hatt bruk for en låsesmed ?

Bare for å fortsette med det overnaturlige, uforståelige og uhyggelige. Locke & Key er en serie utgitt på forlaget IDW Publishing og til nå er det kommet fire samlinger av denne serien. Illustrert av chilenske Gabriel Rodriguez og skrevet av Joe Hill. Sistnevnte har også utgitt romanene Horns og Heart-Shaped Box/Gode ønsker. Og så er sistnevnte sønn av ikke ukjente Stephen King. Hill er en forkortelse av mellomnavnet Hillstrom og en god ide i utgangspunktet. Hvor mange aspirerende sønner og døtres kunstneriske karrierer har ikke blitt forkortet ved at de automatisk ble sammenlignet med sitt kjødelige og mer berømte opphav. Hill klarte å etablere seg som forfatter og har funnet sin helt særegne stil.
Familien Locke består av far, mor og tre barn. En lykkelig kjernefamilie inntil far i huset blir drept av en av sine studenter, Sam Lesser. Hadde han ikke blitt stoppet i tide ville flere av familien også blitt revet bort. Siden morderen ennå er mindreårig havner han på ungdomsanstalt, men hans del av historien slutter ikke der. Den traumatiserte familien flytter fra USA`s vestkyst til Lovecraft, Massachusets. Her ligger huset Keyhouse som har vært i Locke-familiens eie i mange generasjoner. Et hus hvor myten sier det skal finnes tusen dører og ikke fullt så mange nøkler.
Eldstemann av barna er Tyler som sliter med hva han tenkte og sa forut for farens mord. Lik en hver tenårings hang til overdrivelser plages han nå med det han i hvert fall skulle ha hatt usagt. Datteren Kinsey er den mellomste og hennes tilværelse er frosset fast i dette øyeblikket hvor Lesser nesten var ferd med å drepe henne og lillebroren. Minstemann er Bode og han er drømmeren og den som ennå ikke helt har klart å ta inn over seg farens bortgang. Han er også den som finner en av husets ganger og hvis en legger seg ned på gulvet her så skiller sjelen lag med kroppen. En annen oppdagelse er en brønn uten bunn, men hvor en stemme kommer opp fra dette bunnløse.
Nå har jeg bare fått lest første samling, Welcome to Lovecraft (1-6), men det er noe uhyre fascinerende med denne serien. Har aldri vært noen stor fan av horror og allikevel er denne blandingen av det hverdagslige og dette fryktelige som venter, noe som gjør en virkelig nysgjerrig. Rodriguez vil ikke bli min nye favorittegner, men uhyre dyktig er han allikevel. Så da blir konklusjonen at Hill er en mer lovende tegneserieforfatter enn sin far, selv om denne var med og skrev de fem første heftene av American Vampire.

Ingen kommentarer: