tirsdag 14. juni 2011

Bare for å ha nevnt det (2)

Så var pinsen også overstått og nå er det ikke flere høytider før jul. Og den er ennå evig langt unna prøver jeg å overbevise meg selv om. Selv benyttet jeg anledningen disse fridagene ga til å fortsette lesningen av Cerebus. Dermed er jeg nå kommet til bok nr.8 og som starter med hefte nr. 163. Det vil si begynnelsen av Reads. Og at jeg igjen er over halvveis i denne 6000 siders lange historien. Nå har jeg skrevet mye om Cerebus i det siste, så dette blir det siste innlegget for denne gang. Bok nr. 5 er Jaka`s Story. Cerebus er kommet tilbake fra månen(han tilbrakte siste halvdel av Church & State II der) bare for å oppdage at Iest er invadert av Cirin og hennes kvinnelige tilhengere. Denne religiøse sekten kan sies å ha et vel mørkebrunt politisk og særdeles firkantet syn på tilværelsen og har innført knallharde nye lover i Iest. Cerebus søker tilflukt hos Jaka og hennes mann Rick i deres leilighet. Denne leier de av kjøpmannen Pud. Han er igjen kroinnehaver på kveldstid og da er det Jaka som står for underholdningen med sin dans. Oscar Wilde er nærmeste nabo og er blitt gode venner med Rick av forskjellige årsaker. Den andre delen av denne historien er en var og innsiktsfull beretning om Jaka`s oppvekst i Palnu som Lord Julius` niese. Hvor hun til å begynne med er totalt dominert av guvernanten og hennes eneste venn er dukken Missy. Allikevel klarer hun etter hvert å frigjøre seg fra denne og bli en meget oppegående og selvstendig 12-åring. Jaka`s Story ender derimot meget dramatisk.


I Melmoth sitter Cerebus utenfor en cafe gjennom stort sett hele historien. Han er i sjokk etter at han tror at Jaka er død. Han klamrer seg til sverdet sitt og dukken Missy. Det som gjør dette til det beste avsnittet i fortellingen om Cerebus er at Sim tar utgangspunkt i brevene til Oscar Wilde`s(dette er en eldre og helt annen enn han som dukker opp i Jaka`s Story) nærmeste og forteller om hans siste dager i utlendighet i Iest/Paris. Sebastien Melmoth var forøvrig et pseudonym Wilde ofte brukte. Det hele er sobert og vakkert fortalt og en begynner å ane hvilket utrolig geni Wilde egentlig var og hvor lite han fortjente den skjebnen som ventet ham. For ikkee snakke om hvilkenrespet en får for Sim. Cerebus våkner til slutt opp av katatonien og fra der fortsetter handlingen i Flight. Om en ikke har tenkt å lese hele Cerebus sagaen bør en i hvert fall få med seg Jaka`s Story og Melmoth. Tegneserier blir sjeldent bedre enn dette.

1 kommentar:

mseriksen sa...

Må jo bare få si at Jakas story er FANTASTISK! :-) Ikke så glad i Melmoth. Som tidligere nevnt er Flight der det tok seg litt opp igjen for meg.