Første linje i Peter Handkes dikt Lied Vom Kindsein / Sang om barndom(?) er Als das Kind Kind war og diktet blir flittig brukt i en av historiens kjedeligste filmer; Wim Wenders Himmelen over Berlin fra 1987. Og nettopp kjedsomhet var det verste som kunne ramme en når ennå var liten.
Hvem vi var da vi virkelig visste hvordan fremtiden og vi skulle bli. Når svarene var enklere enn spørsmålene og svarthvitt hadde blitt gitt oss i fødselsgave. Hvor er vi nå når tvilen og den begynnende evnen til å reflektere har ødelagt oss. Når denne tidligere ideen om modenhet har satt sitt umiskjennelige preg på en mer og mer gråsteinsfarget tilværelse. Da er det greit å bli minnet på Franquins Viggo/Gaston.
Hvis en var en av de få som leste disse innleggene kunne en spørre seg hvorfor hver innledning trenger å handle om meg. Begynnelsen av svaret ligger i nettadressen http://laschgsinblogg.blogspot.com/ . Det resterende ville bli at hvis jeg ikke gjorde det ville det bli enda mer monotont å lese dem. Det jeg prøver er ikke å analysere eller skrive rene anmeldelser av seriene, men snarere nevne en del en bør eller burde lese. Gleden det er ved og ikke alltid å forstå, men alltid få lov å oppleve alle disse ”lettkjøpte” erfaringene. Jeg ble tilbudt, det vil vel siden vise seg at det hele koker bort, en fullt betalt reise til Bhutan. De tingene som slo meg var at dette er det området i verden jeg har mest lyst å besøke og at Bhutan bare ligger et par steinkast unna Nepal og Tibet. Fascinasjonen for denne regionen, og da i særdeleshet Tibet, er som en følge av at jeg har lest Coseys geniale serie Jonathan.
Så bare først nevne at to av de beste seriene på Vertigo snart går inn. Jason Aaron`s Scalped avsluttes med nr. 60 og Brian Wood`s med nr. 50. Dette skjer i løpet av de 6 neste månedene og savnet vil virkelig kunne føles. For å oppveie noe av dette har jeg, av de 52 nye titlene DC lanserte i august, begynt å abbonere på 2 av dem. Action Comics av Grant Morrison/Rags Morales og Justice League Dark skrevet av Peter Milligan. Dark er den første månedlige DC tittelen John Constantine har vært en del av siden Vertigo ble startet i 1993. Også er det jo Milligan som nå skriver Hellblazer.
Så var det dette innleggets anbefaling. Ved å tråle meg gjennom flere bruktbuer har jeg klart å karre til meg en komplett samling (57 utgivelser og det inkluderer de 4 tidligligste med DC serier) av Iskalde Grøss pluss de to albumene hvor seriene ble utgitt i farger. Hvor Bill Gaines`serier fra EC Comics ble utgitt på norsk og dessverre i svarthvitt. Der hvor en allikevel får lov å se genier som Wally / Wallace Wood, Johnny Craig, Harvey Kurtzman, Bernie Kriegstein, Al Williamson og Reed Crandall utfolde seg. En har noen få serier av Joe Orlando (senere visepresident hos DC), George Evans(Agent X-9). Og så er det en gru bråte av arbeidshestene Jack Davis, Will Elder og Graham Ingles. For et kort øyeblikk hadde amerikanske serier muligheten til å fri seg fra det åket superheltseriene hadde pålagt dem. Så fikk en The Comics Code fordi de nesten lyktes. Dette og mer kan en få med seg ved å lese dem og eventuelt få tak i dem brukt. Noen av de beste seriene produsert i landet som ga oss den moderne tegneserien. Biblioteket har bare samlingen Crime Supensestories vol. 1 skrevet av Al Feldstein og Mad Archives 1 og 2, men det er jo et sted å starte.
Innimellom får jeg det for meg å leke voksen. Det er faktisk ganske morsomt. Spesielt fordi det aldri varer lenge. Ansvarlig og sin alder bevisst er to ting man ikke ofte sier om meg, men innimellom later jeg som om jeg oppfyller disse og alle andre nødvendige krav. Hvorfor nevner jeg dette ? Vel, i det siste har jeg vært mer opptatt av leken enn denne virkelige villfarelsen jeg til vanlig befinner meg i. Hvilke utslag det har gitt ? Tja, ikke så mange at jeg kan gi en eksakt beskrivelse, men nok til at jeg har bitt meg merke i det. Innledningen her har vel sannsynligvis ingenting med resten av dette innlegget å gjøre. Hvorfor i det hele tatt nevne det og svaret blir, som alltid, hvorfor ikke. Så var det hva jeg hadde tenkt å skrive om denne gang.
Jeg har nevnt tidligere i bloggen at den første virkelige tegneserieanmeldelsen på norsk jeg leste var Erling T Gjelsviks anmeldelse av de seks albumene av Alejandro Jodorowsky og Moebius (Jean Giraud) i serien om John Difools eventyr. De kom først ut som enkeltalbum på Cappelen i perioden 1986-89 og senere i samlet utgave på Egmont i 2008. Disse har blitt etterfulgt av en hærskare andre album tegnet av bl.a. Carlos Gimenez(Metabaronenes Kaste), Das Pastoras/Julio Martínez Pérez (Metabaronenes Kaste), Travis Charest (Les Metabarons) og Zoran Janjetov(The Incal og Teknofædrene) og ytterligere et tegnet av Moebius( Apres l`Incal: Le Nouveau rêve, 2000). Gjelsvik brukte nesten en hel helside i Dagbladet, og dette var etter de gikk over til tabloidformat, til å anmelde hele serien. Jeg tenkte å gå litt saktere frem.
Det første albumet i serien har tittelen Den svarte Inkal og her blir en introdusert for den nokså forsofne privatdetektiven R-klasse John Difool (etternavnet har visstnok sammenheng med Tarotkortet The Fool i den store Arkana) og hans faste følgesvenn, en etter hvert snakkende betongpapegøye. Det er en fremtid hvor menneskeheten har tatt lærdom av maurene og flyttet inn i gigantiske og nesten underjordiske byer. Difool får i oppgave å eskortere en tilsynelatende ung rik kvinne ned til et av de laveste nivåene. I et forsøk på, det han tror er, å beskytte klienten skyter han hull i et av den kriminelle Killy Hundehodes øreflipper. Under flukten springer han inn i en døende alien som gir ham det som viser seg å være Inkalen. Dette er en edelsten med uante krefter. Plutselig blir Difool en meget ettertraktet mann og hvor alle, inklusive presidenten som nettopp har latt seg klone på nytt, vier ham spesiell interesse.
Dette er altså begynnelsen på en av de beste space operaene i tegneserie format noensinne. Jodorowskys manus er både komplekst, innfløkt og uhyre underholdende. Allikevel er det Moebius og hans tegninger som gjør dette til en av de beste fransk-belgiske seriene noensinne. Med denne geniale enkeltheten som kjennetegner Jean Girauds tegnestil når han ikler seg sitt alter ego. Hvor en kan studere tilfeldige ruter og få bekreftet at less is more. Et eksempel er at en ser et kvinneansikt tegnet forfra. Bare for å oppdage at nesen ikke er tegnet og allikevel være i stand til å se den. Det er sånne ting som imponerer meg.
Fortsettelse følger….
Når svartsynet blokkerer nesten et hvert forsøk på å se verden slik den er dømt til å være hver dag. Da skulle løsenordet vært tegneserier. Det er det sjeldent i disse tilfellene. Når en er så sur at en er nødt til å sitte stille for ikke å snuble i sin egen underleppe. Hvor Joy Division bare virker oppmuntrende og en virkelig forstår optimismen i Lars Norens skuespill. Da er det slik at ingenting av dette vil bli bedre eller bedres av at tegneserier er det jeg foretrekker å lese, men hvem vet hvor mye verre det kunne vært. Da er det også at en virkelig innser at en burde spise en sunn frokost hver dag, få en god natts søvn og at vitaminer er bra for en. Som Jan Eggum sa det: Morgenstund har gull i munn en liten stund. Og at faren for kols blir mye mindre hvis en begynner å trimme og slutter å røyke. Vel, gå utenom sa bøygen og en får så her.
Så var det tilbake til 1995 og det at jeg kjøpte Absolute Vertigo. Dette var et hefte som skulle introdusere nye serier utgitt av Vertigo. Det kostet 10 kr. og kort etter steg prisen til langt over det tidobbelte. Grunnen var at her ble de første sidene til Garth Ennis og Steve Dillon`s nye serie presentert. Bare noen få sider og i feil rekkefølge og de seriøse tegneseriesamlerne gikk amok. Serien det var snakk om var The Preacher og den ble fort en av Vertigo`s mest populære serier i denne imprintens historie. Noe den er frem til i dag.
Jeg har knapt sett mer frem til å lese en ny serie enn denne. Ennis og hans rabiate aversjon mot alt religiøst (les: kristent) ble først vist oss i Hellblazer(True Faith kom dog tidligere) og med Preacher jekket han det hele opp ganske mange hakk. Genesis er født av en union mellom himmel og helvete representert ved en demon og en engel. Dermed blir denne gitt krefter aldri hørt om tidligere. Dette er en ide Ennis også tok litt for seg i Hellblazer historien Guys and Dolls, men hvor avkommet der blir drept tar det i Preacher bolig i den meget desillusjonerte predikanten Jesse Custer som holder til i en liten by i Texas. Denne setter seg fore å finne gud og holde ham ansvarlig for hans handlinger og dermed straffe ham for de feilgrep han har begått. Hans første følgesvenn blir den irske vampyren Cassidy. For så igjen treffe sitt livs store kjærlighet. Tulip O`Hare som han ikke kunne leve foruten og nok en gang innser at dette helt klart er tilfellet.
Av de 66 heftene i serien, de fem enkeltstående heftene og den firehefters miniserien Saint of Killers er det bare et hefte jeg ikke har lest. En er blitt sjokkert, bestyrtet, fått rikelige doser med både plump og beksvart humor, spenning så det holder, imponerende hverdagsfilosofiske betraktninger og innsett riktigheten av Custer`s misjon. Serien ble avsluttet i 2000 og en skulle tro at det var en serie jeg ville ha lest om igjen mange ganger siden, men den gang ei. Det var genialt mens en leste dem første gangen, men i ettertid kan det virke som om det ble for mye av det gode. At en gikk i metning. Pluss at det som sjokkerte en for 15 år siden nå virker mye tammere. Det vil nok ennå gå en god stund før jeg leser The Preacher om igjen, men jeg har veldig lyst å lese leserbrevsidene med Ennis` kommentarer. Innimellom var innholdet der bedre enn i selve heftet.