tirsdag 28. november 2017

Tegneserietegnere en kanskje ikke visste at en likte (1)

Jose Louis Garcia-Lopez ble født i Madrid i 1948. I ung alder emigrerte familien til Argentina og Jose fikk muligheten til å gå på kunstskole i Buenos Aires hvor Alberto Breccia (en av Argentinas viktigste serieskapere gjennom tidene) var lærer og hvor Hugo Pratt også hadde undervist. I slutten 60-årene tegnet romantikkserier for forlaget Charlton Comics og i 1974 flyttet han til New York og startet sitt 43 lange eksklusive samarbeid med DC Comics. Her han rukket å tegne nesten en hver serie forlaget har utgitt siden og har til gode å gjøre en dårlig jobb.

Skal en trekke frem høydepunkter kan det bli Twilight skrevet av Howard Chaykin. En glimrende og fandenivoldsk alternativ fremstilling av DC\s science fiction karakterer fra 50-tallet.

Starraiders var DC Comics første graphic novel og bak den stod Elliot S. Maggin og Garcia-Lopez. Igjen fikk han muligheten til å  briljere der ute hvor stjernene er på sitt klareste.
Cinder and Ashe sammen med Gerry Conway (utgitt på norsk i både Thriller og X-9 Spesial). En kriminalfortelling fra New Orleans og med Vietnamkrigen som bakteppe. En serie som utmerket kan sammenlignes med den mer berømte Watchmen. I og med at de kom ut siste halvdel av 80-tallet. Noe som må sies å være den mest vellykede og kreative perioden i forlagets historie.

Atari Force var løselig basert på konsepter fra produsenten Atari, Inc. Kanskje ikke noe kunstnerisk høydepunkt, men nok til å imponere en ung gutt når det kom på norsk i Gigant. Igjen samarbeidet han med Conway.

En kunne selvfølgelig trukket frem en rekke andre serier av Garcia-Lopez, men denne artikkelseriens hensikt er bare å gi smakebiter på hva en kan ha unngått å få med seg.

Ingen kommentarer: