lørdag 6. mars 2010

Hva det var jeg leste i (1)

Neil Gaiman`s firehefters miniserie Books of Magic(tegnet av John Bolton, Scott Hampton, Charles Vess og Paul Lee) kom i 1990 og har allerede oppnådd mer enn bare klassikerstatus. Her møter vi 14 år gamle Timothy Hunter og hvor han blir konfrontert med det faktum at han har potensiale til å bli sin tidsalders største magiker. I 1993-94 kom de to heftene The Children`s Crusade hvor det første var skrevet av Gaiman(nr. 2 ble skrevet av Vertigoredaktør og aspirerende forfatter Alisa Kwitney). Sammen med 5 Annuals utgjorde dette den første og eneste crossoveren i Vertigos historie. En av de de fem Annualene var Arcana : The Books of Magic Annual. Skrevet av John Ney Rieber og tegnet av Peter Gross var dette introduksjonen til den månedlige serien Books of Magic, som igjen var en direkte fortsettelse av miniserien. Året blir 1994 og nr. 1 i den månedlige serien kommer ut. Neil Gaiman har rollen som kreativ konsulent uten at det får noe særlig innvirkning på hvordan serien kommer til å utvikle seg. Flere av karakterene som ble introdusert i Arcana får sentrale roller i den månedlige serien, deriblant nabojenta Molly O`Reilly og falkoneren Tamlin fra Faerie. Tim gjenomgår en identitetskrise når det viser seg at hans foreldre ikke er de biologiske. Senere i historien møter Tim en eldre versjon av seg selv. Denne er på sin side styrt av en demon og det hele blir meget mer komplisert med innlagte turer til helvete og Faerie. I løpet av de 50 heftene John Ney Rieber skriver serien klarer han å omgjøre Gaiman`s kunsstykke og la det bli en serie om en sutrende 14-åring med uvanlige evner. Med nr. 51 overtar seriens første tegner, Peter Gross(som hadde sluttet fordi han fikk problemer med karakterenTim), ansvaret som forfatter av serien og prøver å berge stumpene, men serien går inn etter nr. 75. På den positive siden er det å si at seriens første covertegner var Charles Vess og en av mine to danske favorittegnere, Peter Snejbjerg(den andre er Teddy Kristiansen), illustrerte 12 nr. av serien. Samtidig med serien kom det også tre miniserier. Den første Books of Faerie og hvor alvedronningen Titania, og Tims mulige moderlige opphav, blir fortalt. Bok to var Books of Faerie : Auberon`s Tale. Her var det fokus på hennes gemal og ergo alverikets konge, Auberon. Begge disse tre hefters miniseriene var skrevet av Bronwyn Carlton(hun er også forfatteren av Paradox Press` The Big Book of Death) og tegnet av Gross. Sist ut er de fire heftene i Books of Faerie : Molly`s Story. Når overlot forfatteransvaret i Books of Magic tok han med seg figuren Molly. Siden det var han som hadde skapt denne karakteren hadde han også copyrighten(noe av det samme Franquin gjorde når han sluttet å tegne Sprint og tok med seg Spiralis). Molly`s Story forsøker å finne løsningen på de problemene hun hadde kommet opp i under oppholdet i Faerie og avklare forholdet Tim. Denne var tegnet Hermann Meija. Og med dette har jeg kort skrevet om Books of Magic volume I. Fortsettelse vil følge.....

2 kommentarer:

Solveig Stokkeland sa...

Hei, den gang da på nittitallet greide jeg bare å få tak i deler av The Children's Crusade, og lurer på om den er mulig å få lest i dag - gitt ut i samlet utgave eller noe. Det er alltid litt irriterende med en halv fortelling. (Jeg har aldri likt de mest ekstreme crossoverene da de stort sett er markedsføringstriks, men akkurat denne var interessant.)

Ellers må jeg si jeg liker bloggen din, takk for nyttige lesetips. :)

Lars Gundersen sa...

Nei, den er ikke kommet i noen samlet utgave. Det en kan gjøre er å gå inn på f.eks. http://www.milehighcomics.com/ å bestille de heftene en mangler og prisen så ut til å variere fra 1,50 til rundt 9-10 dollar avhengig av hvilke titler en ville kjøpe. Det så og ut som amazon.co.uk kunne ha noen av heftene. Nå vet jeg ikke hva du har fått lest, men det er uten tvil Gaiman`s(nr. 1) bidrag som er interessant. De fem Annualene var et forsøk på å få flere lesere til titler som var i ferd med å bli nedlagt. Swamp Thing ble kansellert sist av de fire allerede eksisterende og ble lagt ned april 1996. Jeg har lest alle heftene og ikke siden vurdert å lese dem på nytt. Beklager det er ikke meningen å være så negativ, men jeg er ennå litt vonbroten m.h.t. hvor mye tid jeg brukte på å samle denne serien og hvor lite det betalte seg underholdningsmessig.